Gaskraan koopwoningen Overvecht-Noord gaat niet zomaar dicht

Voordat Utrecht de gaskraan in Overvecht-Noord in 2030 dichtdraait, zullen zij moeten zorgen voor een oplossing voor de woningen in de wijk. De gemeente en netbeheerder Stedin gaan daarom meedenken hoe zij de woningbouwcorporaties en de particuliere eigenaren kunnen helpen met de overstap.

Toen het project in Overvecht-Noord werd aangekondigd, was de reden achter de keuze voor de wijk duidelijk: “De gasleidingen moesten in de komende jaren vervangen worden, en er zijn in de wijk veel sociale huurwoningen en gebouwen van woningcorporaties. Onder geen enkel beding mogen de kosten van de overstap verhaald worden op de huurder.” aldus Warmold ten Zijthoff, verantwoordelijk voor de overstap bij Stedin. Wat nog niet duidelijk is, is wat de oplossing gaat zijn voor de koopwoningen. Moeten zij de overstap zelf betalen, of krijgen zij daar hulp bij?

Ook in andere gemeentes zijn er plannen om in bepaalde wijken van het aardgas af te stappen. Een van de mogelijkheden is dat de overstap door een fonds wordt betaalt, waarna het geld wat normaal naar je energierekening gaat, in plaats daarvan wordt gebruikt om deze kosten af te lossen. Stedin maakt wel duidelijk dat er nog geen uiteindelijk besluit is over het plan, en er dus nog geen voorspellingen gedaan kunnen worden over de oplossing: daar moet nog over worden onderhandeld.

Verleiden, niet dwingen

Stedin beaamt dat het de bedoeling is om woningeigenaren te verleiden om de aanpassingen te gaan maken, niet om hen te dwingen. “Door je huis duurzamer te maken met opties zoals isolatie, dubbel glas en een elektrische boiler, wordt je woning ook comfortabeler, wat goed is voor de waarde.”

Recht op verwarming

Momenteel hebben mensen een recht op aardgas. Dat betekent dat als je aardgas in je woning wil, de netbeheerder verplicht is dit aan te sluiten. Volgens de gemeente en stedin is dit beleid verouderd. “In de nabije toekomst gaat dit naar alle waarschijnlijkheid veranderen naar een recht op warmte. Dat betekent dat men in plaats van op gas, de woning op elektriciteit of op stadswarmte kan verwarmen. Op die manier is het mogelijk om nieuwbouw in de wijk volledig aardgasvrij te maken.”

Voor de bestaande huizen gelooft Warmold dat het probleem te zijner tijd netjes wordt opgelost: “Voor er drastische maatregelen worden genomen, zorgen we samen dat alle vraagtekens zijn ingevuld. We laten mensen zeker niet in de kou staan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.