“Op mijn elfde werd mij verteld dat ik bijna helemaal doof zou worden”

Veel bewoners van het Groene Hart ervaren steeds meer overlast in stiltegebieden. Hoe dit eraan toe gaat in het stiltegebied in Tienhoven zie je in aflevering 4 van CampusTalk Winter 17-18. Damla Kaygusuz (21 jaar) beleeft stilte op een hele andere manier. Op haar vijfde is ontdekt dat ze lijdt aan gehoorverlies. Dit betekent dat ze door de jaren heen steeds meer gehoor zou verliezen.

“Toen ik vijf was, was ik nog maar lichtelijk slechthorend. Op mijn elfde werd tegen mij gezegd dat ik binnen een aantal jaren bijna helemaal doof zou worden. Ik besloot daarom een Cochleair Implantaat (CI) te nemen. Met deze implantaat hoor ik aardig veel, maar zonder dit hulpmiddel hoor ik helemaal niets en ben ik dus doof.

Stilte heeft verschillende betekenissen voor mij. Het betekent dat mijn accu leeg is, waardoor mijn hulpmiddel dus uit gaat en ik niet meer kan horen. Of het betekent het einde van de dag voor mij. Wanneer ik ga slapen doe ik namelijk mijn CI af en dan is het helemaal stil om mij heen.

In het dagelijks leven heb ik niet veel last van mijn slechte gehoor. De enige last die ik ervaar is met de roosters op school. Ik studeer in Utrecht en de roosters van mijn studie zijn vaak pas laat bekend. Dat is voor mij vervelend, omdat ik voor mijn lessen een tolk moet regelen. Voor een hoorcollege moet ik bijvoorbeeld een schrijftolk regelen. Die typt alles wat er gezegd wordt mee op een laptop. Om dit te regelen moet ik precies weten op welke dag ik les heb en van hoe laat tot hoe laat. Als ik de roosters pas laat binnenkrijg loop ik het risico dat mijn vaste tolken al een andere opdracht hebben ingepland. Ik zit dan misschien opgescheept met wat minder goede tolken en dat is wel lastig. Docenten en klasgenoten hebben soms vooroordelen. Ze denken dat ik iets niet of minder goed kan, maar er is echt geen verschil behalve mijn gehoord. Ik moet dit telkens weer uitleggen wanneer ik een nieuwe klas of docent heb. Dat is best vervelend, maar eigenlijk ken ik niet anders, want dat doe ik al jaren.

De meeste mensen in mijn omgeving ken ik al van kleins af aan en die zijn er dan ook bekend mee. De mensen die ik op latere leeftijd leer kennen zijn vaak erg nieuwsgierig. Ze stellen vragen en dat vind ik dan weer leuk, wan dat toont dat ze interesse hebben. Tot nu toe heb ik me alleen nog maar omringd met mensen die er relatief goed mee omgaan.”

Wil jij weten hoe CampusTalk eruit ziet in gebarentaal? Bekijk dan onderstaande video:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.