Chip je huisdier!

Het brengt eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee: je huisdier laten chippen. Een klein elektronisch buisje wordt bij een dier net onder de huid geplaatst, en op deze manier kunnen de gegevens van het dier altijd achterhaald worden wanneer het bijvoorbeeld is weggelopen.

Door: Chrisje van Duivenboden

 

Sinds 2013 is het verplicht om je hond te laten chippen, maar voor katten geldt dit nog niet. in 2017 zijn in totaal zo’n 78 duizend huisdieren vermist geraakt, waarvan bijna de helft katten. Elke dierenarts of andere specialist op het gebied van dieren zal mensen aanraden om een kat dus echt te laten chippen. Honden moeten zelfs in de eerst zeven weken van hun leven gechipt worden.

Marcel Hazekamp van Dierenambulance Utrecht zegt dat heel veel mensen hun huisdieren laten chippen. Het probleem is alleen dat een groot deel van deze mensen denkt dat alles dan geregeld is, terwijl de gegevens nog wel op die chip gezet moeten worden, anders heb je er nog niks aan. Hij wil dan ook mensen op het hart drukken om te zorgen dat alles wat betreft registratie van de chip van hun huisdier zo snel mogelijk klopt. Dit kan heel eenvoudig via www.chipnummer.nl. Uiteindelijk wordt de eigenaar alleen maar sneller gevonden wanneer een dier weggelopen of bijvoorbeeld aangereden is.

Het is noodzakelijk dat er in 2018 veel minder dieren vermist blijven, want de 78 duizend dieren in 2017 zijn er simpelweg te veel. Het chippen van je huisdier én registreren hiervan is een oplossing.

Hier wat handige informatie over het chippen van je huisdier:

 

Marcel Hazekamp vertelt meer dan alleen informatie over het chippen. Kijk mee naar een dag uit zijn leven in Campus Talk 7 (winter 17/18).

 

(foto bovenaan en infographic gemaakt door Chrisje van Duivenboden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.