De identiteit bij een provincie

Wanneer de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik gefuseerd zijn tot de gemeente Vijfheerenlanden, zal deze nieuwe gemeente in de provincie Utrecht komen te liggen. Hiertegen is protest. Dit protest kwam naar boven bij de petitie ‘NEE tegen Utrecht’. Een van de punten van de tegenstanders gaat over identiteit. Zij voelen zich geen ‘Utrechter’. Een deel van de nieuwe gemeente ligt nu namelijk nog net in Zuid-Holland.

Volgens identiteitsdeskundige Sierk Ybema is het niet heel vreemd dat er protest is ontstaan tegen de fusie en de daarbij komende verplaatsing naar provincie Utrecht. Hij spreekt hierbij over twee betrokken partijen. “Bij fusies spelen allerlei belangen een rol, waardoor alles omtrent een identiteit heel gevoelig wordt. Bij een gemeentelijke fusie is er denk ik altijd sprake van een dominante partij en een onderliggende partij. En de pijn zit meestal bij die onderliggende partij. De dominante partij heeft het namelijk voortdurend over één grote ‘wij’ en daarmee bedoelen ze dat die anderen worden opgeslokt in hun grote ‘wij’. En dat doet pijn bij die onderliggende partij.”

Ybema hamert erop dat het gevaarlijk is om over deze onderliggende groep te spreken als ‘conservatieven’ of ‘mensen die vastzitten in het verleden’. “Dat is een beetje een respectloze manier om te praten over je tegenstander. Hoe erger een dominante partij hun wil door de strot van de onderliggende partij wil duwen, hoe erger dit juist uitgekotst wordt. Mijn advies is dan ook om daar respectvol mee om te gaan.”

Benieuwd naar de rest van het verhaal omtrent de gemeentelijke fusie, en het protest tegen de provincie Utrecht? Kijk dan naar de vierde aflevering van het winterseizoen 2017-2018 CampusTalk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.