‘De zelfrijdende vrachtwagen wordt momenteel erg gehyped’

Nu zijn vrachtwagenchauffeur nog op de weg te vinden, maar wat gebeurt er met deze chauffeurs als de ‘robottruck’ veilig de weg op kan? Egon Groen van vakbond FNV, Willem de Vries van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en Ernest Alvarez van rijschool Veronica in Utrecht blikken vooruit.

In Campustalk 6 (Winterseizoen 2017 – 2018) besteedde wij aandacht aan het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Nederland. De komende jaren zijn honderden nieuwe chauffeurs nodig. Desondanks dit feit, zijn veel bedrijven bezig met de ontwikkeling van een zogenoemde ‘robottruck’. Dit is een vrachtwagen die zonder handelen van de chauffeur veilig de weg op kan. Het werk van de vrachtwagenchauffeur zou in dit geval flink veranderen. Maar of dit zal leiden tot massa-ontslagen? Egon Groen, vakbondbestuurder van het FNV denkt van niet. ‘De zelfrijdende vrachtwagen wordt momenteel erg gehyped. Op korte termijn zie ik de zelfrijdende vrachtwagens niet massaal de snelweg opdraaien. Dit heft vooral te maken met de technische problemen.’ Ook denkt Groen dat dit niet zal leiden tot een grote ontslaggolf in de sector transport en logistiek. ‘Ik denk wel dat het vak van vrachtwagenchauffeur zal veranderen. Hij zal beter worden opgeleid om om te leren gaan met de nieuwste technologische ontwikkelingen’.

In onderstaande video blikken Willem de Vries van het Sectorinstituut Transport en Logistiek en Ernest Alvarez van rijschool Veronica vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.