Een huis met bouwstenen van ervaringen

Hoe pleegzorg in zijn werk gaat was te zien in aflevering 7 van CampusTalk Winter 2017 – 2018, maar wanneer jongeren ouder zijn dan 18 jaar kunnen pleegzorgorganisaties niets meer voor hun doen. Een huis waar jongeren met een moeizame start van hun leven eindelijk zelfstandig kunnen werken aan hun toekomst. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar het project bestaat echt! Deze groep jongeren kan terecht bij Het Ervaringsthuis in Utrecht. Dit project is voortgekomen uit een samenwerking tussen Stichting BE4YOU2 en jeugdzorginstelling Youké en gesubsidieerd door het Kansfonds. In dit huis wonen verschillende jongeren samen, waar zij proberen hun leven op te bouwen door onder andere van elkaars ervaringen/verleden te leren.

Het is een bijzonder huis waarin vijf jongeren, van 18 t/m 23 jaar en voor gemiddeld een half jaar, kunnen verblijven wanneer zij hier behoefte aan hebben. De meeste jongeren die in Het Ervaringsthuis terecht komen hebben nooit een stabiele thuissituatie gehad. Ze komen bijvoorbeeld uit pleeggezinnen, hebben bij jeugdhulpinstellingen gewoond of hebben gezworven van en naar maatschappelijke instellingen.

Zolang de jongeren in Het Ervaringsthuis wonen, moeten zij de training “Ervaren jaren” volgen. Dit is een training waar het delen van hun ervaringen centraal staat. Wat je in het verleden hebt meegemaakt en hoe deze ervaringen zinvol ingezet kunnen worden voor jezelf en anderen. Voor de echte enthousiastelingen is er vanuit de training de mogelijkheid om door te leren in het coachen van andere jongeren in vergelijkbare posities. Want van wie kan je iets beter leren dan van iemand die het al eerder heeft meegemaakt?

Marlene van Steensel, mede-oprichtster en coach bij BE4YOU2, geeft echter aan dat dit niet het belangrijkste doel van het huis is: “Het is het belangrijkste dat de jongeren hun leven en opleiding weer oppakken. Maar ze mogen altijd deel blijven uitmaken van ons netwerk.”

Minimaal één keer in de week met zijn allen samen eten is een uitgangspunt. De stichting BE4YOU2 springt financieel bij met dit soort activiteiten. Op onder andere deze manier wordt er voor gezorgd dat de bewoners samen iets doen en tegelijkertijd een band kunnen opbouwen. Dit is vooral belangrijk wanneer je met elkaar samen (in het zelfde huis) woont.

Veiligheid staat heel hoog in het vaandel, daarom is een van de voorwaarden om in het huis te mogen wonen dat je de onderlinge veiligheid kan garanderen. De bewoners mogen bijvoorbeeld geen drugs gebruiken. “Want zodra je enig onveilig gevoel oproept bij andere mensen, zijn we keihard is het gelijk einde verhaal”, vertelt Steensel.

Het Ervaringsthuis werkt niet met een wachtlijst, maar wanneer er een kamer vrij is zal er worden gekeken naar wie het meest in aanmerking komt om de groep ook weer verder te helpen. “Je komt iets halen in het huis, maar dat betekent ook dat je iets komt brengen in het huis”, geeft Steensel aan. Er wordt bij de selectie gekeken naar leeftijd, afkomst en persoonlijke problemen. Zodat de groep gemengd en divers is.

Het Ervaringsthuis wordt door alle partijen als positief ervaren. Zowel door de jongeren, Youké en als door de Stichting BE4YOU2.

Wilt u meer weten over dit project of wilt u meer informatie over dergelijk wonen? Kijk dan op de onderstaande sites:

BE4YOU2   Youké     U2BeHeard

In het onderstaande filmpje is te zien hoe een jongere zoals Richard dakloos was en het zonder hulporganisaties niet was gekomen waar hij nu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.