Één proef voor wietregulering

Als cannabis-onderzoeker is Nicole Maalsté betrokken bij het proces van wietregulering in Nederland. De achterdeur van coffeeshops moet gereguleerd worden, zodat bijvoorbeeld de criminaliteit en illegale handel vermindert. Op 20 december was er een algemeen overleg over het coffeeshopbeleid, waar zij bij was.

“Er zaten natuurlijk allemaal mensen met verschillende belangen, maar ik vertegenwoordig ook het belang van de coffeeshops. Het is duidelijk geworden dat de experimenten die er gaan komen puur gericht zijn op de coffeeshops en niet op andere plekken waar die distributie plaatsvindt. Dat betekent dat er geen proeven met Social Cannabis Clubs komen”, vertelt de interviewer, researcher en dus ook cannabis-onderzoeker.

Niet alle politieke partijen hadden trek in de proeven. “Dat is een afspraak die nou eenmaal gemaakt is binnen de coalitie. Vooral D66 is een partij die er wel vol voor gaat. Vera Bergkamp (D66), zet zich nadrukkelijk in voor de regulering en legalisatie van wiet.” Het stukje in het coalitieakkoord is onder andere geschreven door haar. Ook de CDA werkte daaraan mee. “Dat laat zien dat er wel compromissen gesloten moeten worden, want het CDA was er in eerste instantie niet voor.”

Of het effect gaat hebben blijft de vraag. Maalsté heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Alle ogen zijn op de experimenten gericht en er zit bijvoorbeeld een wetenschappelijke commissie op. In de komende maanden zal het zich praktisch gaan ontwikkelen, maar ik heb politieke partijen duidelijk horen zeggen dat ze een realistische proef voor ogen hebben.”

Bent u benieuwd wat stichting Suver Nuver en het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod hierover zeggen, bekijk hier dan nog eens aflevering 9 van CampusTalk Winter 2017-18.

Foto boven artikel door Aaron Golub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.