European Rowing Indoor Championships

Ieder jaar organiseert de Amsterdamse studenten roeivereniging (ASR) Nereus samen met de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB) het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR). Dit jaar was het een bijzonder editie, het was namelijk geen NK maar een EK. Deze vond plaats in de Sporthallen Zuid in Amsterdam, daar gingen zo’n 1800 roeiers met elkaar de strijd aan op 64 ergometers.

Door: Laura Hesseling

In de winter is er niet altijd de mogelijkheid om op het water te roeien. Het alternatief is dan de ergometer. Het NK/EK indoor roeien is de grootste ergometer wedstrijd van het jaar en trekt veel grote namen uit de roeiwereld. Daarnaast wordt de wedstrijd druk bezocht door vele toeschouwers.

Na het inroeien op de ergometers moeten de roeiers er echt aan geloven. De roeiers zijn ingedeeld in velden met een gelijkwaardige leeftijdscategorie. De wedstrijd vindt plaats in de grote sporthal, waar de toeschouwers plaats moeten nemen achter dranghekken. Vlak voor de wedstrijd heerst er in de hal een doodse stilte, maar zodra het startsein is gegeven, is het schreeuwen geblazen. Zo worden de roeiers over de streep heen geschreeuwd en tot het uiterste gedreven.

Na die 2 km knallen is menig roeier niet meer aanspreekbaar en zakt naast zijn/haar ergometer. Zo ook Roos Hesseling en Tanisha Franke. Zij zijn na de wedstrijd niet goed aanspreekbaar en kunnen amper op hun benen staan van de inspanning. Roos haar eerste reactie na de wedstrijd is dan ook ‘Ik doe dit nooit meer’. Na een kwartier hangen in een zitzak en even uitroeien op de ergometer zijn de meiden weer bij zinnen en staan ze erop volgend jaar hun tijd te verbeteren.

In uitzending 7 van winter 17-18 is Tanisha Franke te zien, die zich voorbereid op deze winterse roeiwedstrijd. In onderstaand filmpje geeft Tanisha tips aan de bikkels die volgend jaar ook aan deze wedstrijd willen gaan deelnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.