Foodtrucks en bier in de Utrechtse parken

In uitzending 1 van Campustalk, winter 17/18, zagen we dat de Utrechtse motie ‘Pils in het park‘ er voor zal zorgen dat een aantal permanente foodtrucks zich volgende zomer in het Wilhelminapark vestigt. De vraag is echter of de bier- en snackkraampjes zullen zorgen voor nog meer zwerfafval. Hoe gaan populaire foodtruckfestivals zaken als vervuiling tegen? Maurice van de Berkt van foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje doet een boekje open.

Lepeltje Lepeltje bestaat inmiddels bijna vijf jaar en begon in Amersfoort,’ vertelt van de Berkt, één van de medeorganisatoren van het festival. ‘Op de andere festivals die we organiseerden merkten we dat cateraars steeds meer aanboden en op creatieve manieren omgingen met hun product. Doordat we besloten deze mensen een podium te bieden is Lepeltje Lepeltje ontstaan.’

De taak is echter om het park, in het geval van Lepeltje Lepeltje park Lepelenburg, schoon te houden na een festival. Iets waar bezoekers van het festival volgens van de Berkt zelf ook grotendeels aan mee werken. ‘Eigenlijk zie je gedurende het festival amper afval liggen,’ legt hij uit. ‘We zorgen ervoor dat alles er netjes uit ziet, waardoor mensen eerder geneigd zijn om het park netjes te houden. Dat werkt in een positieve spiraal.’ Daarnaast krijgen bezoekers voor een muntje een beker die ze de hele dag kunnen gebruiken en hebben de cateraars bestek en bordjes die biologisch afbreekbaar zijn. ‘Ook hebben we tijdens het festival groepen met runners die opruimen, en na het festival in iedere stad een professioneel schoonmaakbedrijf ingezet.’

Als het aankomt op toestemming van de gemeente loopt de organisatie eigenlijk nauwelijks tegen de problemen aan. ‘Gemeentes staan vaak erg open voor evenementen zoals deze,’ meent van de Berkt. ‘Laten we eerlijk zijn: een gratis festival met lekker eten én muziek zorgt voor een hoop gezelligheid.’ Hoe de gemeente het zwerfvuil in de combinatie met de foodtrucks komende zomer gaat aanpakken, is nog niet duidelijk. Onderstaand wat cijfers over Utrechtse parken.

Nieuwschierig geworden naar foodtruckfestival Lepeltje Lepeltje? Check het filmpje hieronder voor een sfeerimpressie.


Uitgelichte foto: Lepeltje Lepeltje, Michiel Ton. Video: UZOOMA Productions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.