ASMR: Hoe werkt het?

Even je ogen sluiten om te luisteren naar de regen buiten. Het getik op de ramen en stenen laat je tot rust komen. Of je even helemaal ontspannen als iemand je haar borstelt of je een massage geeft. Een rilling over je ruggengraat voelen van genot. Heb je dit wel eens meegemaakt? Dan heb jij een ASMR-ervaring gehad.

Door: Shany Azoulay 

Voor de een is het een herkenbaar fijn gevoel, voor de ander iets waar ze liever niks mee te maken willen hebben. ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR). De beste beschrijving hier voor is een rilling die begint in je hoofd en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreidt wordt. Onder ASMR fans wordt dit ook wel een ‘tinkel’ genoemd. Veel mensen ervaren hierbij een rustgevend gevoel dat te vergelijken is met kippenvel, maar dan in je hoofd. Door het filmpje hieronder te bekijken, kun je zien en voelen of je dit zelf ook ervaart.

Bron: Youtubekanaal ASMR Mandy Denise

In onze 10e uitzending van het winterblok 17-18 kan je zien waarom de bovenstaande ASMR-vlogster Mandy Kasbergen de ASMR-video’s maakt en hoe dit wordt ervaren door ASMR-fans. Maar hoe werkt ASMR eigenlijk?
Iedereen ervaart ASMR anders, waardoor het ook per persoon verschillend is hoe de prikkels die worden gevoeld tijdens ASMR, worden ‘getriggerd’. De prikkels zelf worden opgewekt door: visueel (zien), auditief (horen) en tast (voelen). Uit onderzoek van de ASMR University blijkt dat tijdens het luisteren naar ASMR, hormonen vrijkomen die te maken hebben met interpersoonlijk binden, waardoor waarschijnlijk sneller prikkels kunnen worden opgewekt.

Doordat ASMR een nieuw fenomeen is, is er nog weinig onderzoek naar gedaan.  Uit onderzoeken dat de ASMR University deed, komt onder meer het volgende naar voren:

  • Tijdens een ASMR-sensatie worden verschillende onderdelen van de hersenen actiever en andere juist minder actief.
  • De actieve onderdelen van de hersenen hebben te maken met de controle van de visuele rust in de hersenen.
  • ASMR kan succesvol worden ingezet tegen psychische- en slaapstoornissen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.