Iris Hofman (17) heeft Diabetes: ‘Voor mij is het een extra vak’

Stichting Kinderdiabetes roept op Wereld Diabetes-dag, jonge patiënten op een foto van zichzelf te plaatsen op social media. Samen met de bijbehorende #nietalleen’ steken pubers met Diabetes elkaar een hart onder de riem. Want vaak hebben ze het gevoel ‘niet begrepen te worden.’ Iris Hofman is 17 en weet dit maar al te goed. ‘Mijn klasgenoten denken vaak dat ik een smoesje gebruik om onder een toets uit te komen.’

Iris was dertien toen zij de diagnose Diabetes type 1 kreeg. ‘Ik weet hoe het is om niet ziek te zijn, gewoon lekker te eten wat ik wil en sporten wanneer ik daar zin in had.’ Gelukkig gaat het goed met Iris, ze heeft naar eigenzeggen ‘fantastische artsen’ en kan altijd bouwen op haar familie. ‘Vanaf het moment dat ik de diagnose kreeg, heb ik er voor gekozen heel zelfstandig met mijn ziekte om te gaan. Ik heb deze ziekte en mijn familie niet.’

Onbegrip

Toch gaat het ook bij Iris niet altijd over rozen, onbegrip is iets wat heerst en dat doet Iris veel pijn. ‘Als mijn bloedsuikerwaardes boven- of onder de norm liggen, ben ik gewoon niet mezelf. Ik kan niet helder nadenken en voel me gewoon echt niet goed. Soms sla ik dan een toets of gymles over en dat wordt niet altijd begrepen.’ Zegt Iris. Natuurlijk weet niet iedereen wat de ziekte inhoudt. Voor mijn diagnose wist ik dat zelf ook niet. Maar hoe kun je oordelen als je er niets over weet?’

Het vervelendste vindt Iris misschien nog wel de grote verwarring met Diabetes Type 2. ‘Juist door de verwarring van de verschillende types wordt er vervelend op gereageerd. Type 2 komt vaak door ouderdom of een ongezonde leefstijl. Type 1 is een fout van je lichaam zelf, hier kan je niks aan doen. De reactie: ‘Oh dan heb je vast ongezond geleeft’ vind ik dan ook heel vervelend.’

YouTube 

Om hier mee om te gaan, maar ook vooral om mensen bewust te maken, start Iris een YouTube-kanaal met de naam ‘Irisscan.’Op haar Youtube-kanaal verteld ze hoe het is om diabetes te hebben en hoe ze dit combineert met haar grote passie: Wielrennen.‘Ik train ongeveer 10 uur in de week, wielrennen is mijn grote passie en dat motiveert mij ook om mijn Diabetes goed te managen. Als mijn waardes niet goed zijn, ben ik niet in staat om te trainen en dat wil ik voorkomen.’

Iris omschrijft haar Diabetes als een extra ‘vak’. ‘Mijn vrienden op school doen economie en wiskunde, ik ook maar Diabetes krijg ik er extra bij. Soms zou ik het wel willen laten vallen maar dat heeft veel invloed op de rest.

Elke woensdag publiceert Iris een nieuwe video op YouTube-kanaal, ‘Ik hoop echt dat het een verschil kan maken en mensen leert dat Diabetes meer is dan letten op je voeding.’

Heb je het item over Iris gemist en wil je dit terug kijken? Kies dan van het winterseizoen aflevering 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.