Let op de schoenen! Vier tips tegen babbeltrucs.

Al vijftien jaar gaat de Utrechtse Harry van Schaik; oud-politieagent, langs bejaardenhuizen of wooncentra. Dit doet hij met een doel, ouderen weerbaarder maken tegen babbeltrucs. Hier zijn tips:

1.
Let op de schoenen
‘Let op de schoenen’ mannen wisselen- in tegenstelling tot vrouwen zegt hij, minder vaak van schoenen. De kans is groot dat ze hun lievelingsschoenen aan hebben, wat het makkelijker maakt de dader te identificeren. Van pet of jas wil nog weleens gewisseld worden.

 

2.
Maak je medebewoners alert.
Tijdens de cursus maakt Harry de cursisten ‘ambassadeur van de veiligheid’ een van hun taken is het alert maken van hun medebewoners. ‘’Een mooi voorbeeld hiervan is dat ik laatst voor de derde keer bij een wooncomplex kwam om een training te geven en dat een groepje ouderen mij toen bij de voordeur om mijn identiteitsbewijs vroeg.’’

 

3.
Maak gebruik van hulpmiddelen
Om deze oplichters buiten de deur te houden kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen: Zo kan een kettinkje bij de voordeur voorkomen dat iemand met een babbeltruc meteen naar binnen loopt. Een sticker met daarop: ‘’Babbeltruc, daar trap ik niet in’’ kan een oplichter ook afschrikken ,, Stickers met reminders op de deur plakken helpt ook goed, bijvoorbeeld ‘let goed op het signalement van de dader’.’’ Een sleutelhanger of portemonnee met belletjes kan ook al veel leed voorkomen. ,,Als de oplichter sleutels of geld probeert te stelen, rinkelen de belletjes.
De politie maakten hier ook een video van en geeft nog meer tips:

4.

Zeg NEE
‘’Het klinkt heel simpel, maar als je het niet vertrouwd wanneer iemand aan je deur staat, zeg dat gewoon simpelweg NEE’’

 

Meer weten over Harry en zijn cursus tegen babbeltrucs, bekijk hier de uitzending van campustalk.
Kies aflevering 1 van het winterseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.