Heeft jouw huisdier obesitas?

Dikke honden en katten worden vaak als grappig of schattig gezien, maar niet iedereen realiseert zich dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor het diertje. Naast het feit dat je diertje een stuk ongelukkiger en minder fit is, doen er zich namelijk ook medische problemen voor.

Ten eerste moet er in gedachte worden gehouden dat extra kilo’s bij een dier veel sneller schadelijk zijn dan extra kilo’s bij mensen. 1 Kilo overgewicht bij een kleine hond of bij een kat is namelijk vergelijkbaar met 10 kilo bij ons. Zo is het hondje Puck van Jan Willem uit Campustalk 05 (winter 2017-2018) in een half jaar gegaan van 15 kilo naar 13 kilo. Dit was voor Puck het verschil tussen zware obesitas en een gezond gewicht.

De medische problemen die zich voor kunnen doen bij dieren met overgewicht zijn onder andere hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, gewrichtsproblemen en problemen bij de bevalling. Bij katten kan er zelfs leververvetting voorkomen, wat dodelijk is.

In onderstaand filmpje vertelt Ronald Corbee van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren ons meer over de risico’s van overgewicht bij dieren en hoe we dit kunnen voorkomen:

 

Wil je weten of jouw huisdier ook te dik is? In Campustalk 05 liet Ronald Corbee al even zien hoe je dit bij een hond kunt constateren. Het stappenplan kun je thuis ook volgen via onderstaande foto’s:

Foto door Ista van Galen

 

Foto door Ista van Galen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.