Ook in Utrecht helemaal NIX

Jongeren drinken steeds minder, zagen we in uitzending 9 van CampusTalk Winter 17/18. Na het invoeren van de wet ‘geen 18, geen alcohol’ zijn de ‘alcoholcijfers’ onder minderjarigen daadwerkelijk naar beneden gegaan. Het bestuur van de campagne NIX18, wat grotendeels bestaat uit horecaondernemers, heeft er inmiddels voor gekozen de handen inéén te slaan met de gemeente Utrecht.

Volgens voorzitter Eddy Schouten is het belangrijk om er op toe te zien dat Utrechtse horecaondernemingen de ‘NIX18’ wet goed naleven. Dit wordt gedaan door middel van mystery visits waarbij jongeren alcohol proberen te kopen, en vervolgens doorgeven of er wél of niet om hun ID werd gevraagd. ‘Horecaondernemers zijn trouwens niet verplicht om mee te werken aan die bezoekjes,’ licht Schouten toe. ‘Maar vaak zijn ze daartoe wel bereid, inmiddels doen er al 39 horecazaken in Utrecht mee.’ Volgens Schouten hebben veel horecabazen er geen moeite mee dat er onder de achttien geen alcohol verkocht mag worden. ‘Het probleem zit hem vaak in het personeel. Jongeren van een jaar of negentien, twintig, vinden het lastig om hun leeftijdsgenoten om een identiteitsbewijs te vragen. Tsja, soms zit je ernaast. Ik zeg altijd maar: ik kan niet aan je neus zien hou oud je bent.’

‘Ik zeg altijd maar: ik kan niet aan je neus zien hoe oud je bent’

Schouten is tevreden met het feit dat jongeren in de afgelopen jaren steeds minder zijn gaan drinken, en dat NIX18 daarmee zijn vruchten lijkt af te werpen. ‘De wet wordt steeds beter nageleefd, jongeren zitten vaak al klaar met hun ID kaart omdat ze weten dat het er bijhoort,’ legt hij uit. ‘Al denk ik dat wel of niet drinken ook veel te maken heeft met de thuissituatie. Thuis wél mogen drinken voor je achttiende maar niet als je op stap bent, dat is nogal scheef.’ Volgens Schouten heeft het dan ook vooral met een soort bewustzijn te maken, voor zowel jongeren als ouders. ‘Ik werk zelf in de horeca, en hoor nog steeds veel smoesjes tijdens ID-controles, hoor. Hij ligt nog in de auto, ik ben hem vergeten, etcetera. Jongeren moeten zich beseffen dat het zo niet werkt, en dat ze dat ook niet hoeven te proberen.’

Bron Tweet: Nationale Zorggids, Bron video: NIX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.