Tips voor het vinden van het ideale huisdier

Voor asiels is het belangrijk dat er een goede match is tussen asieldier en (toekomstig) baasje. Zij willen dat het dier een goed tehuis krijgt en niet meer terugkomt naar het asiel. Dit maakte Bart Dielissen, beheerder manager van dierenasiel Utrecht, al duidelijk in de 5e uitzending van Campustalk. Hierin vertelde hij wat het asiel hiervoor doet. Maar, het nieuwe baasje heeft ook een morele plicht om zich voor te bereiden op een nieuw huisdier.

“Het is heel belangrijk dat een dier snel een nieuw baasje heeft. Je moet jezelf voorstellen dat jij geen huisvesting hebt. Hoe zou je je voelen? We nodigen iedereen die oprecht geïnteresseerd is in een dier uit het asiel, uit voor een persoonlijk gesprek. In dat gesprek proberen we erachter te komen of we de juiste persoon aan het juiste dier kunnen koppelen”, aldus Dielissen.

Morele plicht

De verantwoordelijkheid ligt weliswaar voor een deel bij het dierenasiel, ook het toekomstige baasje is moreel gezien verplicht om zich goed voor te bereiden op het eventueel adopteren van een dier. Over het algemeen zijn er steeds meer mensen die een weloverwogen keuze maken. “Ik denk dat als mensen hun dier uit het asiel halen, dat dat een keuze is waar lang en goed over is nagedacht. Ik vind altijd dat als je het via marktplaats doet bijvoorbeeld, dat redelijk impulsief is. Want wij merken vaak dat het dan toch hier in het asiel komt. Dan merk je toch dat de overweging om een dier te nemen weleens niet correct is’’.

Mensen kijken soms niet verder

Het dierenasiel is secuur wat betreft het vinden van een geschikt nieuw baasje voor een dier: “Want als het dier continu weer bij ons terugkomt, is dat voor het beestje natuurlijk ook niet prettig. En ook niet voor de mensen die het beestje in huis nemen’’, legt de manager uit. Toch komt het weleens voor dat een dier weer in het asiel terecht komt, ondanks inspanningen vanuit het dierenasiel.

‘’ Mensen kijken soms niet verder. Dan nemen ze een dier in huis en komen ze er later achter dat het iets mankeert en dan brengen ze het dier weg. Terwijl daar soms makkelijk iets aan te doen is. Als wij zo’n dier krijgen, gaan wij daar dan ook mee aan het werk; soms met training of een pilletje. Maar, mensen denken daar soms niet goed over na. En dan komt ook weer het kostenplaatje in beeld; angst voor de kosten van de behandelingen bij de dierenarts. Want, die kosten zijn niet niks natuurlijk’’.

Weloverwogen keuze

Bart concludeert dat het belangrijk is dat zowel aanbieder als afnemer hun verantwoordelijkheid nemen wat betreft een huisdier. ‘’Als mensen denken even snel een dier uit het asiel te kunnen adopteren; zo werkt dat niet. Het moet een weloverwogen keuze zijn. Vandaar dat wij de dieren op internet zetten, zodat zij er voor aanvang al over na kunnen denken. Dan komen ze hier, hebben wij het gesprek en kunnen ze er nog meer over na denken. Ze kunnen zelfs een katje reserveren voor een dag. Hoeven ze hem niet mee te nemen, denken ze er nog een nachtje over na en halen ze het dier de volgende dag op”.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.