Utrechtse politiek wil maatregelen voor behoud jonge gezinnen

Steeds meer jonge gezinnen vertrekken uit Utrecht. ‘En dat is jammer’, zegt gemeenteraadslid Gertjan Te Hoonte van de Utrechtse VVD-fractie. ‘Maar, we blijven een stad waar veel mensen willen wonen en daar is het aanbod ook op afgestemd.’ Hoe de Utrechtse politiek jonge gezinnen toch in de stad wil houden lees je hier!

In Campustalk 1 (Winterseizoen 2017 – 2018) spraken wij met Marije en Chris. Zij zijn een van de jonge gezinnen die Utrecht recentelijk hebben verlaten. Het aantal jonge gezinnen wat Utrecht verlaat stijgt de afgelopen jaren. Na Amsterdam, is Utrecht de stad waar de meeste jonge gezinnen vertrekken. Volgens raadslid Te Hoonte is dit niet zo vreemd. ‘We hebben een economische crisis achter de rug waar veel mensen hun huis niet konden verkopen en niet durfde te kopen. Dat nu meer gezinnen vertrekken is meer een teken van een aantrekkende economie dan het falen van de stad.’

Tim Schipper, fractievoorzitter van de SP in Utrecht wijt het vertrekcijfer van de huidige woningmarkt. ‘Deze is zeer overspannen en jonge gezinnen moeten voor een betaalbare woning wel naar een randgemeente verhuizen. Binnen Utrecht is deze bijna niet te vinden’.

Volgens Te Hoonte moeten er verschillende maatregelen worden genomen. ‘Allereerst moet er voldoende aanbod van eengezinswoningen zijn in Utrecht. Ook moeten we werken aan de bereikbaarheid van de binnenstad en moeten er voor gezinnen voldoende goede scholen in de omgeving zijn’.

Ondanks het stijgende vertrekcijfer ziet Te Hoonte als de toekomst positief in. ‘We zijn een studentenstad waar veel jonge gezinnen zich zullen blijven vormen. Als we meer geschikte woningen creëren in de binnenstad, weet ik zeker dat er meer gezinnen in de steden zullen blijven’. Ook Schipper van de SP ziet de toekomst positief in, al moet er nog een hoop gebeuren. ‘Er komen 4000 nieuwe woningen aan en dat is natuurlijk goed nieuws. Maar er moet nog veel gebouwd worden om aan de vraag te voldoen. Utrecht is en blijft toch een stad die veel mensen zal aantrekken’.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.