Vier tips die voorkomen dat we allemaal blind worden.

In aflevering 8 van CampusTalk 17-18 Winter was al te zien dat in Nederland bijziendheid erg toe neemt. Van alle twintigplussers draagt ongeveer de helft lenzen of een bril. Maar wat is er nou te doen tegen bijziendheid? Optometrist Karin Teuben heeft wat tips voor ons!

Wat is bijziendheid eigenlijk?

Bijziendheid betekent dat je van dichtbij wel heel goed kan zien maar van veraf is dat toch minder. Om dat nou te corrigeren gebruik je als je bijvoorbeeld een bril of lenzen draagt min sterkte. Stel je nou eens voor dat je achterin een klaslokaal zit. Van dichtbij zie je je schoolboek gewoon scherp, alleen zie je de docent of het schoolbord onscherp.

TIP 1:

Vaker buiten spelen

Kinderen moeten lekker buiten spelen en sporten. En dat 2 uur per dag, of 15 uur per week. Niet buiten gaan zitten lezen natuurlijk, want dan zijn de ogen nog steeds voor dichtbij aan het werk.

TIP 2:

Minder van de ogen vragen

Het verstandigste is om niet langer dan 20 minuten achter elkaar naar een beeldscherm of een telefoon te kijken. Probeer de 20/20 regel aan te houden 20 minuten nabij werk afwisselen met 20 seconden naar buiten kijken.

TIP 3: 

Oogdruppels

In een aantal ziekenhuizen in Nederland kan men terecht voor een speciale druppeltherapie. Dat zijn oogdruppels die ervoor zorgen dat de sterkte minder hard achteruitgaat.

TIP 4:

Nachtlenzen of Myopie remmende zachte lenzen

Er zijn speciale contactlenzen op de markt gebracht om het toenemen van de bijziendheid af te remmen. Dit kan op twee manieren. Zachte lenzen overdag, maar ook lenzen die s’nachts worden gedragen. Dit worden ook wel nachtlenzen genoemd. Over de werking van deze nachtlenzen heeft Lens een speciaal filmpje gemaakt dat hieronder te zien is.

Bron: Lens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.