Vluchteling en student

In  CampusTalk 02 (winter 2017-2018) zagen we het verhaal van de Syrische vluchteling Ahmad Sulayman. Hij woont sinds een half jaar in een huis met vijftien Nederlandse studenten en kan zichzelf inmiddels al verstaanbaar maken in Nederlands. Ahmad is 19 jaar en is al druk bezig met werk, studie en binnenkort ook het inburgeringsexamen.

Dat het bij Ahmad allemaal zo snel is gegaan, is volgens Hans Bellaart van Kennisplatform Integratie & Samenleving te verklaren met het feit dat hij uit Syrië komt. Vluchtelingen uit Syrië zijn volgens hem namelijk over het algemeen hoger opgeleid, waardoor ze sneller beginnen aan een opleiding. Ook integratie gaat dus een stuk sneller bij Syriërs.

Integreren in de samenleving is ook een stuk makkelijker voor jonge vluchtelingen, vertelt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland. Al helemaal wanneer ze in de stedelijke gebieden wonen. “Hier zijn ze veel meer in contact met mensen, omdat het in deze gebieden natuurlijk veel drukker is. Dit contact is erg belangrijk voor de integratie. Zo leren ze veel sneller Nederlands en hebben ze ook weer meer kans op een baan of studie.”

Volgens de Stichting voor Vluchteling Studenten (UAF) is het aantal vluchtelingen dat wil studeren aan het stijgen. Zo deden vorig jaar zo’n 2100 vluchtelingen een aanvraag voor een universitaire hbo- of mbo- opleiding bij het AUF. Twee jaar eerder waren er 1400 aanvragen. In onderstaande diagram is te zien hoeveel vluchteling studenten zich hebben gemeld bij het UAF en willen beginnen aan een opleiding.


Bron: UAF

Hoe deze stijging komt is nog onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.