Willem Bouwens: ‘Een schijnzelfstandige is niet makkelijk te onderscheiden van een werknemer’

In aflevering 8 van CampusTalk winter 2017-2018 zagen jullie dat Deliveroo alle vaste werknemers wil gaan vervangen met zzp’ers. Deliveroo is niet het eerste bedrijf dat dit doet, want om precies dezelfde reden kwam PostNL al eerder in het nieuws. Volgens Deliveroo zorgen de nieuwe plannen ervoor dat de bezorgers – ook wel riders genoemd – onder andere meer geld kunnen verdienen en het werken voor Deliveroo flexibeler wordt. Maar, niet iedereen is even blij met deze nieuwe plannen.

Er wordt niet alleen gesproken over de stappen die gezet gaan worden, maar ook over de gevolgen hiervan. Naast dat sommige riders het niet eens zijn met de plannen, is er een term die vaak naar voren komt als het om Deliveroo en zzp’ers gaat, namelijk: schijnzelfstandigheid. Schijnzelfzelfstandigheid is volgens Willem Bouwens, hoogleraar arbeidsrecht, niet zo heel makkelijk te onderscheiden van een werknemer: ‘Een schijnzelfstandige is iemand waarvan gezegd wordt dat ‘ie als zelfstandige optreedt op de arbeidsmarkt, maar in werklelijkheid een werknemer is.’

Wil je weten wat schijnzelfstandigheid nog meer inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn? Kijk dan het filmpje hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.