Ik doe mee.

Onze maatschappij is nog lang niet genoeg ontwikkeld om mensen met een beperking volledig deel te laten nemen aan de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Het aantal mensen met een beperking in Nederland ligt rond de twee miljoen, wat neerkomt op 1 op de 8. Naast mensen in een rolstoel zijn dit ook mensen die doof zijn of psychische aandoening, dyslexie, autisme of een chronische ziekte hebben.

Het College voor de Rechten van de Mens is onlangs gestart met de actie ‘Ik doe mee’, waarbij winkels en bedrijven een poster kunnen ophangen als zij rekening houden met mensen met een beperking. Want, ook deze mensen hebben recht op een baan, het vinden van een huis, goede educatie en ook alledaagse dingen als toegang tot de supermarkt. Volgens Dick Houtzager van het College voor de Rechten van de Mens loopt de actie al goed, ondanks dat hij nog niet zo heel lang van start is. Steeds meer winkels en bedrijven worden zich volgens hem bewust van de vele beperkingen die zich voordoen en de mogelijkheden dit op te lossen.

In aflevering 14 (winter 2017-2018) van CampusTalk was te zien hoe het zat met de rolstoel-vriendelijkheid in Utrecht. Deze bleek nog erg tegen te vallen door vele obstakels als foutgeplaatste fietsen of andere blokkades op het voetpad. Hieronder geeft Carry-Ann een belangrijke tip die voor haar en vele anderen al een groot verschil zou kunnen uitmaken:

 

Maar wat kun je nou nog meer doen naast het opletten waar je je fiets plaatst en het letten op winkels met de ‘Ik doe Mee’ – poster? Volgens Carry-Ann en Dick Houtzager is het simpelweg belangrijk dat je je in de ander kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld eerst na of je er geen anderen mee lastig kan vallen als je je fiets zomaar ergens op de stoep neerzet en help en vraag of je een handje kunt helpen als je ziet dat iemand het moeilijk heeft in bijvoorbeeld de supermarkt of de bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.