Aanpassingen voor kleine mensen zijn noodzakelijk, maar niet vergoed

Kleine mensen hebben vanzelfsprekend heel wat aanpassingen nodig in hun leefomgeving. Vanwege hun lengte zijn hele simpele dingen als koken, autorijden en douchen niet te doen als er geen aanpassingen zijn gedaan. Jan Braem, oprichter van Short People Agency (te zien in uitzending 17 van CampusTalk Winter 17/18), is erg klein en vertelt hierover.

Door: Chrisje van Duivenboden

 

“Voor de aanpassingen in huis heb je een specialist nodig. Mijn vrouw en ik hebben een laag aanrecht in de keuken nodig en een lage wasbak en lagere douche in de badkamer. Daarnaast moeten huishoudelijke artikelen ook lager. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een strijkijzer.”

Hier zie je een filmpje waar Jan een kort kijkje in zijn keuken en badkamer geeft:

 

“Wat lastiger is, is het kopen van een auto. Omdat een auto na het kopen ervan nog helemaal aangepast moet worden, kun je er nooit zelf een proefrit in maken. Dat is een groot nadeel. Toen ik uiteindelijk een auto, zónder proefrit, had uitgekozen, heb ik er onder andere verlengde pedalen in laten zetten.

Bij kleding en schoenen moet ik natuurlijk ook rekening houden met mijn ongewone verhoudingen. Ik koop natuurlijk gewoon kleine maten, maar die kleding moet alsnog wel aangepast worden in een kledingatelier. Wat betreft schoenen is het al helemaal lastig. Ik heb maat 38 en dat is in principe geen normale schoenmaat voor mannen, dus leuke schoenen vinden is een grote klus. Daarbij komt nog dat kleine mensen ook een brede, hoge wreef hebben. Tegenwoordig kies ik vaker voor aangepaste schoenen.

Het grootste nadeel van al deze aanpassingen is dat er geen enkele instantie is die de meerprijs vergoed. Ik moet er dus altijd zelf voor opdraaien.”

 

(foto bovenaan en video gemaakt door Chrisje van Duivenboden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.