Hoe het is om een dagje mee te lopen bij de speurhondentraining

Speurhond uit de training met baasje

Rond een uur of twaalf begon het. We moesten met zijn allen bij de weilanden zijn. Hier zou ik te weten krijgen hoeveel honden er die dag bij de training zouden zijn om te filmen. Het was koud dus ik verwachtte niet zo veel animo, totdat ik zeven auto’s zag staan.

De opkomst was hoog en we gingen gelijk aan de slag.  De trainers begonnen met het uitlopen van een spoortje en verstopten voorwerpen als oude mobieltjes, houten nepgeweren en dopjes met hondenkoekjes er in. De honden moesten dit spoortje precies nalopen, ze mochten niet afwijken van het spoor van hun trainer. De gemaakte bochten en cirkels werden allemaal nagelopen en als de hond een voorwerp gevonden had moest hij er naast gaan liggen en het voorwerp aanblaffen.

Na deze oefening werd het tijd om naar het bos te gaan en daar voorwerpen op te zoeken. Hier gebeurde hetzelfde, behalve dat ze niet aangelijnd waren en zelf in een groot gebied zo snel mogelijk moesten speuren.

De volgende oefening verbaasde me het meest. Drie mensen werden in een gebied van 15 hectare verstopt en moesten een slachtoffer spelen. Ze moesten onder een deken zitten, tussen de bosjes liggen of in een onbereikbaar hoekje verstopt zijn. Vervolgens werden de honden er op uit gestuurd en moesten de slachtoffers zo snel mogelijk zoeken. Gek genoeg lukte dit al vaak binnen vijf minuten, voordat ze een slachtoffer hadden.

Op het moment dat ik dacht dat het speuren naar een slachtoffer niet overtroffen kon worden, werd ik toch nog even voor het blok gezet. Een slachtoffer onder het puin vinden, overtrof mijn standpunt namelijk. Er lag een hele grote hoop met puin: vna bakstenen tot dakpannen, hekken en zandzakken. De honden moesten er door heen en dan ga ik je nu laten verbazen: de snelste hond had iemand van de ene kant van de hoop, naar de andere kant binnen 2 (!) minuten gevonden.

En dan zijn dit dus nog niet eens professionele speurhonden, moet je nagaan.

 

Benieuwd naar het item over speurhonden en hoe een speurhond live in de studio speurt? Kijk dan snel naar aflevering 15 van seizoen Winter 2017 – 2018 !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.