Huismussen in Soest

Het aantal huismussen in Nederland gaat achteruit. In de jaren tachtig waren er nog 1 miljoen huismussen. Nu zijn dat er nog maar vijfhonderd duizend.

In Soest is het aantal huismussen juist weer aan het groeien. De Huismus Bescherming Nederland is in deze regio al enige tijd actief. Vogelkenner Jaap van den Berg vertelt over deze regio in de volgende video:

Liset Karman, voorzitter van Huismus Bescherming Nederland legt uit wat de hoofdoorzaak is van de halvering van het aantal huismussen: ”In Nederland is het sinds 2008 zo dat er zeer veel gemeente brede groenrenovaties plaats vinden. Daar verliezen huismussen heel veel leefgebied aan. Tegelijkertijd vinden in Nederland ook massaal woning verbeteringen plaats. Renovaties, isolering, saneringen, monteren van zonnepanelen. Altijd in de tijd van mooi weer, als de huismussen hun nesten met eieren en jongen hebben. Dat die nesten beschermd zijn wordt door dakwerkers vaak compleet genegeerd. Er is wel een wet Natuurbescherming (vroeger Flora en Fauna wet) die huismussen en hun leefgebied beschermd, maar daar hebben veel bedrijven maling aan. Op zeker moment, rond 2010, is er een beroepsgroep ontstaan die die bescherming zou gaan waarborgen; de ecologische adviesbureaus. Totdat bouwbedrijven er achter kwamen dat ze ook zelf een eco adviesbureau konden oprichten. En die schreven hun rapporten in het voordeel van de bouwers en de wooncorporaties. Op papier klopte alles want, schreef de ecoloog: “er zijn geen huismussen”, maar de bewoners wisten vaak wel beter.

Er zijn zelfs nog meerdere oorzaken die ervoor hebben gezorgd dat er minder huismussen in Nederland zijn. Er zijn verschillende dingen die mensen zelf kunnen doen om ervoor te zorgen dat er weer meer huismussen en andere kleine vogels in Nederland te vinden zijn. Ben je hiernaar benieuwd? Kijk dan naar aflevering 16 van CampusTalk winter 17/18

(foto boven artikel door Ruben de Regt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.