Milieubewuster leven in vijf stappen

In Campustalk 11 (Winter 2017-2018) was te zien waarom verpakkingen niet goed gerecycled kunnen worden. Daarnaast werd duidelijk dat wij in Nederland per persoon rond de 500 kilo afval per jaar produceren. Dit schijnt een stuk minder te kunnen. Volgens Roland Pereboom van het Milieucentrum Utrecht is het zelfs mogelijk om onze hoeveelheid afval te verminderen tot slechts één vuilniszak per jaar!

Nu is één vuilniszak per jaar een redelijk extreme vorm van milieubewust leven, die voor velen niet haalbaar is. Maar wat kun je dan wel doen? Hieronder zie je wat Roland atlijd doet om zijn hoeveelheid afval te verminderen:

Wil je nou zelf ook je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dat kan! Via onderstaande tips:

1. Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen – Sommige schoonmaakmiddelen zijn namelijk erg slecht voor het milieu. Tegenwoordig worden er steeds meer biologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen ontwikkeld die geen schade brengen aan het milieu en net zo goed schoonmaken.

2. Zet je apparaten uit in plaats van op standby – In het huishouden staan tientallen apparaten die eigenlijk het grootste gedeelte van de dag op standby staan. Dit zorgt voor heel veel onnodige kosten, omdat ze dan de hele dag energie verbruiken. Zo kun je al heel veel besparen door bijvoorbeeld alleen al de tv helemaal uit te zetten.

3. Recycle je producten – Nog heel veel mensen gooien bijna al hun vuilnis (papier, plastic etc) bij elkaar. Het is misschien een kleine moeite om je routine aan te passen, maar het recyclen zelf scheelt voor jou bijna niks en doet het milieu heel veel goeds.

4. Vul je waterkoker nooit helemaal – Het lijkt misschien niet zo, maar waterkokers verbruiken erg veel energie. Vooral wanneer je hem voor één kopje thee helemaal vol doet. Het is het beste om vooraf te meten hoeveel water je wilt koken.

5. Kijk eens wat meer naar producten zonder verpakking – In plaats van je groente en fruit in een plastic zakje te stoppen, is het veel beter om deze te verpakking in bijvoorbeeld een papier zakje. Daarnaast kun je bij heel veel verpakkingen zien hoeveel verpakkingsmateriaal er is gebruikt. Kies bij voorkeur dan natuurlijk voor de minste verpakkingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.