‘Motoriek kan je zeker aanleren’

In de laatste uitzending van het winterseizoen 17/18 van Campustalk kon je zien hoe atletiekvereniging Climax in Ede door middel van krachttraining de motoriek van jongeren probeert te verbeteren. Juniorentrainer Maurits Brethouwer merkt dat het vaak slecht gaat met de motoriek van jongeren en denkt dat dit een mogelijk langdurig probleem kan zijn.

‘Als juniorentrainer zie je vaak bij loopscholing dat jongeren een slechte motoriek hebben. Hun armen of benen zwabberen dan alle kanten op en dat is eigenlijk gewoon slecht. Je merkt wel dat er vaak een verschil zit tussen jongens een meisjes. Meisjes hebben meestal wel een betere motoriek dan jongens tijdens het sporten. Dat komt vaak ook omdat meisjes vaak beter luisteren naar wat je zegt’, zegt Maurits. Hij traint elke dinsdag en donderdag de jongeren van de atletiekvereniging en vindt het jammer dat het vaak zo slecht gesteld is met de motoriek.

Toch is er nog hoop volgens Maurits: ‘Ik zie wel vaak dat jongeren die echt talent hebben voor sport, het vaak heel goed doen wat motoriek betreft. Ze luisteren en zijn gedreven om te leren. Motoriek kan je zeker aanleren en het is ook belangrijk dat we daar meer aandacht aan besteden, want het is niet alleen goed ter bevordering van de sportprestaties, maar ook bij dagelijkse activiteiten zoals schrijven’.

Wil je weten hoe je je motoriek kan verbeteren? ‘Probeer veel oefeningen te doen waarbij je eigenlijk heel erg moet nadenken. Bijvoorbeeld hinkelen en tegelijkertijd in je handen klappen. Dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als op je hoofd tikken en met je andere hand op je buik kloppen, als je dat onder de knie hebt dan is de basis voor een goede motoriek ook goed’, zegt Maurits met een glimlach.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.