Re-integreren valt zwaar

Praten over detentie is nog steeds een taboe in Nederland en dat is best apart aangezien nog steeds ruim driehonderdduizend misdrijven worden gepleegd per jaar. Een gevolg hiervan is dat al jaren problemen zijn voor ex-gedetineerden die willen re-integreren in de samenleving.

Door Shany Azoulay

Volgens het re-integratiebeleid van de overheid helpt de overheid bij het zorgen voor basisbehoeften zoals huisvesting, werk, medische en psychische zorg en een inkomen of uitkering. Echter, blijkt uit een onderzoek van de RSJ, dat minder dan de helft van de (ex-) gedetineerde hiermee echt wordt geholpen. Doordat de overheid het dossier onlangs naar de gemeentes heeft overgedragen verschilt de aanpak per gemeente en gevangenis. Daardoor is het moeilijker voor

gemeentess en gevangenissen om informatie met elkaar uit te wisselen.

Een gevolg hiervan is dat ex-gedetineerde het als zwaar ervaren om weer te re-integreren in de samenleving. Het percentage ex-gedetineerden dat binnen twee jaar na vrijlating opnieuw in de fout gaat is 47 procent. Echter, is in de tabel hieronder te zien dat het aantal misdrijven per jaar wel verminderd.

Na een taakstraf of een reclasseringstoezicht is het aantal ex-gedetineerde dat weer een misdrijf begaat minder, namelijk 34 procent. Helaas kan niet alle hoop hier op gevestigd worden, aangezien de reclassering zelf steeds minder geld krijgt.

‘Een moeilijk pad’
Inmiddels zijn vrijwilligersorganisaties opgestaan zoals stichting Surant. “Het is een moeilijk pad, dat je niet alleen wil bewandelen,” aldus Dew Koesal eigenaar van stichting Surant. Binnen de stichting werken inmiddels ook meerdere ex-gedetineerde mee om anderen de juiste weg te leiden. “Het is nodig om hier eerlijk en open over te zijn tegen anderen,” vertelt ex-gedetineerde Michael Kelatow. Om zijn woorden kracht bij te zetten, legt hij in het filmpje hieronder uit wat hij heeft gedaan waardoor hij in de gevangenis is belande.

Wil jij weten hoe het is was voor Michael om weer te re-integreren in de samenleving en tegen welke problemen hij aan is gelopen? Kijk dan naar het tv-item dat we maakte voor de 16e uitzending van de wintereditie 17-18.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.