Re-integreren is belangrijk

Na het uitzitten van een lange straf is het belangrijk dat iemand op een verantwoorde manier kan terug keren in de maatschappij. Door middel van de juiste hulp kan de gevangene proberen weer een nieuw bestaan op te bouwen.

In uitzending 13 van winter 17-18 zag u dat er veel woede heerst over het feit, dat jongeren ‘lage’ straffen krijgen na het plegen van een moord. Toch is de straf die jongeren krijgen langer dan we allemaal denken legt onderzoeker jeugd criminologie Peter van der Laan uit. Alleen door een zware maatregel en goede begeleiding kunnen jongeren die ernstige delicten hebben gepleegd terugkeren in de maatschappij.

Bij re-integratie is het belangrijk dat de basisvoorwaarden goed worden geregeld. Zo is van belang dat de gevangene werk en inkomen heeft bij het terugkeren in de maatschappij, maar ook een huis, geldig identiteitsbewijs en een zorgverzekering. Dit geldt zowel voor oudere gevangenen als voor jongeren. Alle penitentiaire  inrichtingen (PI) beschikken over re-integratie mogelijkheden. Daar werken gevangenen aan de basis voor hun re-integratie onder leiding van vrijwilligers en medewerkers. Maar ook in tbs klinieken wordt gewerkt aan het verbeteren van het gedrag.

In onderstaand filmpje geeft Peter van der Laan antwoordt op de vraag: ‘Hoe kunnen jongeren die ernstige delicten hebben gepleegd het beste terugkeren in de maatschappij?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.