Simon Zijlemans; presentator én liefhebber

In de Edivisie op Fox Sports, gepresenteerd door Simon Zijlemans, nemen professionele gamers die Eredivisieclubs vertegenwoordigen het tegen elkaar opnemen. Zo ook Danny Hazebroek van FC Utrecht, die te zien is in uitzending 19 van CampusTalk Winter 2017-18.

Zijlemans en gamen, dat is al tientallen jaren een niet weg te slaan combinatie. “Toen ik rond mijn dertiende de kans kreeg om in een gamewinkel te gaan werken heb ik dat gedaan, al had ik toen nog niet veel met gamen. Toen pas ontdekte ik wat voor mooie verschillende kanten games hebben. De verhalen die verteld worden, maar ook de competitieve kant. Ik ben vanaf toen nooit meer weggeweest uit de gamewereld.”

“Sinds mijn zeventiende ben ik al echt met games bezig als beroep”, vervolgt hij. Vooral schrijven is iets waar hij zich al langer mee bezig houdt. “Ik ben bij studenten.net begonnen met schrijven over games, vanaf dat punt heb ik magazines gemaakt en voor websites geschreven. Nu schrijf ik voor Power Unlimited en heb ik mijn eigen podcast. Dat laatste is meer als hobby.”

Voordat de Edivisie startte, kreeg Zijlemans een telefoontje over of hij het hele gebeuren wilde presenteren. “Dat was voor mij een intikkertje, omdat voetbal en gamen mijn twee grote passies zijn. Ik had meteen het geloof dat dit concept iets zou kunnen worden en ik vind het tof om aan de basis daarvan te staan.” Sinds dit seizoen is de Edivisie uitgebreider te zien op de televisie.

Ouderwetse presentator

Zijlemans is blij dat hij mede aan de basis heeft gestaan van het format. Naast dat is het hebben van prettige collega’s ook een reden voor hem dat het werk leuk blijft. “Ik werk bijvoorbeeld met jongens als Koen Weijland, Bas van Velzen en De Bankzitters (groep FIFA-YouTubers). Er zit precies één generatiekloof tussen bij ons. Die jongens hebben hun levens ingedeeld als YouTubers. Ik ben nou geen twintig jaar ouder, maar dat kwam allemaal pas net op in mijn generatie. Ik vind het heel tof om ze mijn stijl van presenteren, wat zij ouderwets noemen, bij te brengen en andersom ook nieuwe dingen te leren en ervaren.”

Simon Zijlemans staat verder ook bekend als journalist bij Voetbal Inside. Voor het praatprogramma gaat hij elk weekend langs de stadions in de Eredivisie om wedstrijden te bekijken en interviews af te nemen. “Als je niet uitkijkt ben je ’s nachts na sommige wedstrijden pas rond een uurtje of één of twee thuis. Dan ga je vaak meteen naar bed, maar het is ook wel eens lekker om dan nog even de spelcomputer aan te gooien.”

Volle stadions, veel publiek

De interactieve competitie heeft zich in twee jaar al flink ontwikkeld. Volgens hem zal het alleen maar blijven groeien. “Dit gaat alleen maar groter worden. Clubs, producenten en iedereen die hierbij betrokken is wordt er beter van. Er kunnen nog een hoop stappen gemaakt worden, maar op internationaal niveau presteert Nederland bijvoorbeeld ook verschrikkelijk goed.”

Het ideale plaatje voor Zijlemans? “Een stadion is misschien overdreven, maar die worden in Korea en Japan zeker gevuld bij E-sports evenementen. Maar met grote schermen bij elke speelronde zou meer publiek geen gekke gedachte zijn”, besluit hij.

Foto boven artikel door Aaron Golub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.