Social media tegen eenzaamheid?

In Nederland zijn nog altijd veel ouderen eenzaam. In een eerder artikel op deze site, kwam al naar boven dat meer dan één miljoen 55-plussers zich eenzaam voelen. In de categorie 65+, voelen bijna 900.000 ouderen zich eenzaam.

Social media kan mogelijk helpen tegen eenzaamheid, vindt ook Liane den Haan, directeur van ouderenorganisatie ANBO. “Het kan zeker helpen tegen eenzaamheid. Ouderen vinden het fijn om bijvoorbeeld foto’s van kleinkinderen te zien op Facebook. Die kinderen komen dan niet fysiek langs, maar ouderen voelen zich wel minder eenzaam.”

Bovendien ziet Den Haan kansen in de zorg. “Social media is ook een goed alternatief in de ouderenzorg. Omdat ouderen via een tablet contact kunnen hebben met een wijkverpleger, bijvoorbeeld via FaceTime, hebben ze toch een gesprekje. Hierdoor worden ze veel sneller geholpen, terwijl er daarvoor minder verplegers nodig zijn.” 

Maar Liane den Haan benadrukt dat social media zeker niet dè oplossing is voor eenzaamheid bij ouderen. En hier sluit Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB zich bij aan. “Uiteindelijk is er niet zomaar één oplossing voor het eenzaamheidsprobleem onder ouderen. Daar is dit probleem veel te groot en te gecompliceerd voor.”

In uitzending 16 van CampusTalk, seizoen winter 2017-2018, hebben we het over ouderen die steeds actiever worden op bijvoorbeeld Facebook. Social media platformen zoals Facebook kunnen helpen om ouderen met anderen in contact te laten komen. Sociale contacten verzamelen en bewaren is hierbij erg belangrijk. Manon Vanderkaa en Ans van de Kant, leggen hieronder nog even uit waarom:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.