‘Syr voelt als familie’

Restaurant Syr is een onderneming waarin nieuwkomers uit Nederland, onder andere uit Syrië, aan het werk kunnen om zich thuis te voelen in Utrecht en mee te doen in de Nederlandse maatschappij. In het restaurant werken vluchtelingen of mensen met een vluchtelingenachtergrond samen met Nederlandse collega’s. In onderstaand filmpje zie je hoe het er in restaurant Syr aan toe gaat.

Door Renee Gravemaker en Laura Hesseling

 

Één van de mensen die in restaurant Syr werkzaam is, is Hussam. Toen hij in 2007 Syrië verliet, vertrok hij naar Dubai om daar te gaan werken in de horeca. Hij kwam in november 2015 naar Utrecht. Hussam is alleen naar Nederland gekomen, de rest van de familie woont nog in Syrië. Voor zijn ouders is de oversteek naar Nederland te lastig, omdat zij erg oud zijn en niet zomaar de ‘moeilijke’ Nederlandse taal onder de knie kunnen krijgen.

Met zijn vele ervaring in de horeca is Hussam een echte aanwinst voor restaurant Syr in Utrecht. Hij merkte al snel dat de Syrische cultuur en de Nederlandse cultuur hier samen kwamen. Voor hem voelt Syr als ‘een grote familie.’ Vooral de manier waarop hij met andere mensen omgaat, heeft hij meegebracht naar het restaurant. Zo gaat Hussam vanuit zijn Syrische normen en waarden, zorgzamer en respectvoller met anderen om. ‘Nederlanders zijn veel directer’, lacht Hussam.

Werken in het restaurant heeft Hussam geholpen bij de integratie in Nederland. Door de omgang met zijn collega’s leert hij sneller de taal. Daarnaast volgt hij een taalcursus om het Nederlands eigen te maken. Hussam voelt zich thuis in Nederland door onder andere het groene landschap. Hij vindt het wel jammer dat er geen bergen zijn, want: ‘Ik ben een echte bergenman’.

Het leukste aan Nederland vindt Hussam dat mensen op straat ‘zomaar’ naar hem glimlachen ook al kennen ze hem niet. ‘Deze lach van een persoon die je niet kent, kan je dag maken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.