Topsport alleen voor de elite?

Sinds haar vierde zit de Utrechtse Pleun Reinders op Turnen, ze in Nederlands kampioen en hoopt ooit de beste van de wereld te worden. Om dat te bereiken geeft Pleun alles: Ze gaat naar een speciale school, traint bijna elke dag en let goed op wat ze eet. Toch is het voor Pleun niet vanzelfsprekend dat ze dit allemaal kan doen.

In het item ‘topsport is duur’ kwam het al naar voren: Als topsporter heb je behalve veel talent en uithoudingsvermogen- ook een flinke zak geld nodig. Je begint vaak op jonge leeftijd, Pleun is geen uitzondering op deze regel. 24-uur per week doet ze aan turnen en haar ouders brengen haar overal naar toe.

‘’Op dit moment zijn mijn ouders per maand tussen de 200-250 euro aan training, daar moet nog het benzinegeld voor het rijden naar wedstrijden én de wedstrijdkosten zelf bijgeteld worden.’’

 

Heel veel geld dus, alles bij elkaar komt dat neer op duizenden euro’s per jaar.
Als je niet altijd alles zelf kunt betalen zijn er mogelijkheden, zo heeft de sportbond NOC*NSF sportcomplexen voor talenten opgericht, zodat ze toch kunnen trainen met de beste trainers. Nu heeft Pleun daar helaas niet zoveel aan, zij woont namelijk in Utrecht en alle grote turncomplexen zijn minstens een uur rijden.

‘’Ik vind het soms wel flauw, ik train niet in een groot complex zoals die er zijn in Almelo of Heerenveen. Mensen die daar wonen krijgen de beste training en hoeven door de afstand ook nog eens minder te betalen.’’
Pleun moet er niet aan denken dat het straks te duur wordt en ze moet stoppen met turnen.

‘’Het is super gaaf als je goed kan turnen, ik zou het heel jammer vinden als ik om geldredenen mijn droom niet kan najagen.’’ Daarom is Pleun heel blij met haar ouders en mensen in de buurt die geld voor haar inzamelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.