‘We willen de maatschappij duiden’

In uitzending 11 van het winterseizoen 17/18 van Campustalk kon je zien hoe het volksbuurtmuseum een bijdrage wil leveren aan de Nederlandse identiteit voor kinderen. Het museum werd opgericht met als motto ‘Van de volksbuurt kan je leren’, en dat kan je zien. ‘We willen graag de maatschappij duiden, dat kan denk ik goed als je kijkt naar volksbuurten, daar woont de ‘normale’ man’, Elizabeth Weck, vrijwilligster bij het museum.

‘Je kan zien hoe mensen vroeger leefden, dat is denk ik belangrijk om te begrijpen waarom dingen nu zo zijn zoals ze zijn. Maar ik denk dat je beter kan spreken van een cultuur, de volksbuurtcultuur. Dat is echt iets typisch voor het centrum van Utrecht’, zegt Elizabeth. Ze komt zelf niet uit Utrecht maar merkt dat er binnen Wijk C een sterke cultuur heerst, niet alleen qua gebruiken maar vooral qua taal. ‘De taal is echt iets wat typisch Utrechts is. Je herkent het en vooral in een volksbuurt als Wijk C is de taal duidelijk een middel wat de mensen bindt’, volgens Elizabeth.

Elizabeth vertelt over de verschillende dingen die in het museum te zien zijn:’Mensen kunnen zien dat het vroeger niet allemaal even goed was. Dat er niet een koelkast was die je open kon trekken en dat er dan eten in zat. Dat je niet de schakelaar om kon zetten en dan was er licht. Ik denk dat dat wel iets is wat de mensen uit deze buurt heeft gevormd, en dan kan je je afvragen welke gedachtes daaruit voortkomen.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.