Een leugentje om bestwil

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Toch is laaggeletterdheid voor veel mensen een nog onbekend probleem. Dit terwijl de kans dat er iemand in jouw directe omgeving laaggeletterd is, gewoon groot is. Het fenomeen is ook lastig te traceren. Veel mensen doen er namelijk alles aan hun handicap te verbloemen.

Voor het item over laaggeletterdheid voor de uitzending CampusTalk 03 Lente 2017-2018 spraken wij met de laaggeletterde Johan Stets. Ook Johan heeft er in het begin alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zijn laaggeletterdheid niet zou worden opgemerkt. Volgens Johan zijn dit de meest gebruikte smoesjes:

Herkennen
Stichting Lezen en Schrijven stelt zich ten doel laaggeletterden de lees-, schrijf- en rekenkunst bij te brengen. Op de website van Stichting Lezen en Schrijven staat een aantal zaken waaraan laaggeletterdheid kan worden herkend. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Bron. Stichting Lezen en Schrijven

Hulp
Het kan zomaar zijn dat je na het lezen van deze informatie het vermoeden hebt dat er iemand in jouw directe omgeving laaggeletterd is. Voor meer informatie over laaggeletterdheid, raadpleeg de website van Stichting Lezen en Schrijven. Hier vindt u onder andere informatie over hoe u laaggeletterden tot steun kan zijn en hulp kunt bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.