Hoogste aantal werkende mensen in Utrecht ooit 

In Utrecht gaat het goed met de werkgelegenheid. De werkloosheid in de domstad ligt dit jaar lager dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het CBS. Meer Utrechters hebben een baan kunnen vinden, en dat ligt vooral aan ons hoge opleidingsniveau.

Althans, dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Utrecht ligt op het gebied van werkloosheid lager dan het landelijk gemiddelde, omdat er in de gemeente meer hoger opgeleiden wonen. En hoger opgeleide weten sneller weer een baan te bemachtigen dan minder hoog opgeleiden.

Toch is de werkloosheid nog lang niet verdreven uit Utrecht. De mensen voor wie het lastiger is een baan te vinden, kunnen onder andere naar de winkel Dress for Success. De vrijwilligersorganisatie zorgt ervoor dat werkzoekende met een verzorgde, mooie en bovendien een gratis(!) outfit naar een sollicitatie gaan. Want, zo zegt de organisatie zelf: “je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk.”

Een mooi initiatief waar destijds (begin 2001) een groot draagvlak voor was. Maar inmiddels heeft Utrecht volgens van Mulligen het hoogste aantal werkende mensen ooit! Nu zijn er maar liefst 184 duizend mensen aan het werk in onze gemeente. Tóch blijven volgens de hoofdeconoom organisaties die hulp bieden aan werklozen ontzettend belangrijk. Volgens van Mulligen levert dit een bijdrage aan de werkzaamheid van de stad.

“Voor mensen met een arbeidshandicap of mensen boven de 50 die al lange tijd zonder werk zitten, is het lastig om weer aan de slag te gaan. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper waardoor de soms wat moeilijkere groepen, weer makkelijker aan het werk komen. Dit soort initiatieven zullen daar zeker bij helpen” laat van Mulligen in de tweede uitzending van campusTalk 2017-2018 weten (bekijk de uitzending hier).

Dubbel goed nieuws dus; meer mensen aan het werk én organisaties voor werklozen blijven zeker bijdrage aan leveren aan de werkloosheidsdaling in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.