5 tips als je een ‘hoog- risicohond’ wil aanschaffen

De honden die op de lijst van 21 hoog- risicohonden zijn te vinden hebben allemaal één ding gemeen. Wanneer ze bijten dan kunnen ze dat harder dan andere honden. Tegelijkertijd zijn de hondensoorten op de lijst loyaal, intelligent, waaks, aanhankelijk en zien ze er vaak ook nog eens stoer uit. Logisch dat zo’n hond een gewild huisdier is, maar toch weten veel mensen niet waar ze aan beginnen.

Samantha Dijkstra- van Leur is hondentrainer en hondengedragstherapeut. Ook heeft ze haar eigen hondenschool waar ze zogenaamde ‘risicohonden’ niet uit de weg gaan. Waar moet je precies op letten als je zo’n hond in huis wil halen? Hier volgen 5 tips van Samantha om de juiste hond aan te schaffen:

Tip 1:
Het is slim om een “HR” hond aan te schaffen met een stamboom. Dit omdat een stamboomhond niet doorgefokt kan zijn. Een teef mag bijvoorbeeld ook maar een bepaald aantal nesten krijgen om doorfokken te voorkomen. Maar let op: Een stamboomhond betekent niet persé dat deze pup geen afwijkend gedrag kan veroorzaken.

Tip 2:
Wanneer je een “HR” hond koopt zonder stamboom is het van belang dat je beide ouders kan zien om te kijken hoe beide zijn qua gedrag. Gedrag kan namelijk ook al genetisch bepaald zijn. Als de moeder angstig of agressief is van karakter dan kan het zo zijn dat dit doorgegeven wordt aan haar puppy’s. Om te testen of ze bang of agressief is kan je bijvoorbeeld een stukje met haar wandelen. Zo kan je een beeld krijgen van hoe de hond reageert naar mensen en naar andere honden.

Tip 3:

Koop nooit een hond zonder dat je de moeder gezien hebt. Dit gebeurt vaker dan je denkt. Wanneer er geen moeder aanwezig is, maar alleen een nestje met puppy’s, dan kan het zo zijn dat de ‘fokker’ eigenlijk een ‘opkoper’ van nestjes is. Bij zo’n puppy weet je eigenlijk niet wat je koopt.

Tip 4:
Zorg ervoor dat je voor jouw hond een oppas of opvang hebt.  Soms zijn ‘HR’ honden niet overal welkom.

Tip 5:
Ga op zoek naar een goede hondenschool! Het moet er uiteraard een zijn waar een ‘HR’ hond welkom is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Ook kan je voordat je een hond aanschaft altijd informeren of er een instructeur of therapeut met je mee wil als je bij een puppy gaat kijken. In dat geval heb je de best mogelijke bron van informatie aan je zijde.

Mocht je ooit een hond van de risicolijst willen, neem dan in ieder geval deze tips van Hondenschool Sammie voor lief. Het komt veel te vaak voor dat deze honden uiteindelijk in het asiel terechtkomen, wanneer ze volwassen  zijn. Misschien is dat wel een idee? Hier in Utrecht hebben ze een paar hele leuke:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.