‘Ze zeggen dat katten zelf hun baasje kiezen, dat is echt zo.’

De kat die Anna Visser op straat vond was niet gechipt: ‘Drie jaar geleden liepen mijn dochter en ik naar huis. Toen lag op de stoep een heel jong katje schattig rondjes te draaien. Mijn dochter liep naar haar toe om te aaien, daarna liepen we naar huis en toen volgde ze ons. We gingen naar binnen en deden de voordeur dicht, maar het katje ging voor de voordeur zitten en bleef net zo lang miauwen tot wij open deden. We deden de deur open, ze liep naar binnen en ging op de bank zitten. Daar is ze sindsdien niet meer weggegaan.’

Jaarlijks worden er 38.000 katten als vermist opgegeven bij Amivedi (gevonden en vermisten dieren organisatie). Een kleine vijfde daarvan gaat terug naar zijn baasje, maar de rest van de katten wordt geplaatst in een nieuw huis bij nieuwe baasjes. De Tweede Kamer wilt het chippen van katten gaan verplichten om dit getal terug te dringen.

‘We wisten toen nog niet van wie de kitten was. We hebben door heel de wijk briefjes gehangen, gekeken op Amivedi of ze als vermist stond opgegeven en ik ben naar de dierenarts gegaan om te kijken of ze gechipt was: maar dat was ze niet en we kregen geen reactie op de briefjes. Het was zo’n lieve kleine kitten, dus ik dacht wel vaak: ‘Er is vast ergens iemand nu heel verdrietig omdat z’n katje weg is.’ Ook Anna wist dat als je een kat vindt en geen eigenaar kunt vinden, je wettelijk verplicht bent om daarvan aangifte te doen bij het asiel of de dierenopvang van je gemeente. Je kunt dus niet zomaar een kat in huis nemen die je op straat vindt.

‘We konden nergens een spoor van haar originele baasje vinden. Uiteindelijk hebben we besloten om haar te houden en hebben we haar gechipt. Ik merkte dat mijn drie kinderen meteen heel erg gehecht aan haar raakten, dus als ze dan weer weg zou lopen zou ik drie huilende kinderen hebben. Maar ze is nog nooit weggelopen. Ik vond het niet zielig om haar te laten chippen, ze merkte er niks van.’

‘Ze zeggen weleens dat katten zelf hun baasje kiezen en in dit geval is dat denk ik echt zo.’

In seizoen Lente 17/18 aflevering 1 maakte wij over het verplicht worden van het chippen van katten een item, die kan je hier vinden: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/.

Hoe gaat het chippen van een kat eigenlijk in zijn werk?

Eén gedachte over “‘Ze zeggen dat katten zelf hun baasje kiezen, dat is echt zo.’

  • 28 februari, 2018 om 11:00
    Permalink

    Helaas zijn de aantallen die in bovenstaand artikel genoemd zijn niet juist. Het totale aantal vermiste en gevonden katten bij Amivedi gemeld in 2017 was 60.817. Van de vermiste katten werd 70,4% van de meldingen opgelost. Van de gevonden katten werd 30,8% opgelost.
    Wij staan helemaal achter het laten chippen van katten, omdat dit de kans dat een dier weer veilig thuiskomt vele malen vergroot. Belangrijk is dat de eigenaar zelf (en niet de dierenarts) verantwoordelijk is voor de registratie bij de databank en ook zorgt dat de contactinformatie altijd gelijk wordt aangepast bij een verhuizing of een nieuw telefoonnummer. Het systeem moet waterdicht worden. Alle instanties/organisaties die te maken hebben met huisdieren (ook overleden huisdieren) zouden standaard moeten controleren op de aanwezigheid van een chip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.