Traject bij borstverkleining

Borstverkleiningen zijn heftige ingrepen, maar worden jaarlijks toch door vierduizend vrouwen ondergaan. In de 18e uitzending was Romy aan het woord. Zij onderging slechts een aantal maanden terug een borstverkleining. Zij vertelde over de redenen; de onzekerheid, de lichamelijke klachten en hoe gelukkig ze is met het eindresultaat.

 

Plastisch chirurg dr. A. Pirayesh heeft zijn eigen praktijk in Amstelveen. Per maand doet hij ongeveer twee borstverkleiningen. Hij vertelt wat er tijdens een borstverkleinende operatie wordt gedaan en hoe het eindresultaat er ongeveer uit zal komen te zien.

“Een chirurg gaat vooraf de borsten af tekenen, er wordt gekeken waar de tepel uiteindelijk terecht komt. De tepel verplaatst namelijk altijd wat omhoog, dit kan velen centimeters schelen. De tepel wordt met eigen ‘steel’ (een eigen bloedvoorziening) naar boven verplaatst. Uiteindelijk krijg je met een litteken rondom de tepel, een litteken van de tepel naar de borstplooi en een litteken onder de borstplooi. Dat is het zogenoemde ankerlitteken.”

Romy, de twintiger die een borstverkleining onderging, zegt dat ze voor haar operatie het een en ander wilde opzoeken over borstverkleiningen, maar tot haar verbazing maar weinig kon vinden over de gang van zaken. Door middel van het kijken naar vlogs over vrouwen die midden in hun traject naar een borstoperatie zitten, wist ze meer wat haar te wachten stond. “Dankzij de vrouwen die hier openlijk over durfde te praten, wist ik meer waar ik aan toe was. Ik vind dat jongere meiden moeten weten dat een borstverkleining mogelijk is, dat het geen taboe is om er over te spreken als je je lichaam wil veranderen. Het is zo belangrijk dat als je niet lekker in je vel zit, je je onzeker voelt, je weet dat er een mogelijkheid is om het te veranderen, maar dat daar ook weer andere consequenties aanzitten voor je lichaam.”

Naast huid -en vetweefsel wordt er ook borstweefsel verwijderd. Het borstweefsel wordt na de operatie naar de patholoog anatoom (arts die weefsel onderzoekt) gestuurd, die bekijkt of er in het weefsel afwijkingen zitten. Als daar niks mee aan de hand is, dan blijft alleen nog littekenverzorging over.

“Het is aan de patiënt hoe dat litteken uiteindelijk geneest. De ene patiënt maakt mooiere littekens dan de ander. Mensen met een iets donkerdere huid kunnen soms wat dikkere littekens maken en blanken soms wat rod/roze-achtige. Na een jaar is een litteken gerijpt, dan zal die niet meer veranderen, en tot die tijd is het goed het litteken een beetje in de gaten te houden.”

In dit filmpje kun je stapsgewijs zien wat er tijdens een operatie met je borsten gebeurd:

https://www.youtube.com/watch?v=M6CH7molv1M

“Als plastisch chirurg moet je goed 3D kunnen denken. Je moet kunnen voorzien hoe een borst er na de operatie uit zal gaan zien. Het is een 3D design, dat je na de verplaatsing van de tepel, dicht maakt.” Laat dokter Pirayesh weten. “Het mooie van het vak plastische chirurgie vind ik ook dat het deels wetenschap, een deel veiligheid maar ook een deel artistiek is. Dus dat je de juiste verhoudingen doorvoert; een soort kijken door timmermansogen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.