Bijstandsproject geïnspireerd door basisinkomen

Het project ‘Weten Wat Werkt’ is georganiseerd door de gemeente en Universiteit Utrecht. Het zal kijken naar hoe de bijstand beter kan. In 2015 kopte ‘The Guardian’ al, dat het een experiment met het basisinkomen zal zijn. Het basisinkomen is een gedurfd economisch idee waarbij iedere volwassen burger gratis geld krijgt. 

Het klinkt misschien als een wonderwereld. Toch is het een eeuwenoud en steeds populairder idee. De gedachte is grofweg dit: geef je mensen meer vrijheid, dan zorgen ze beter voor zichzelf. De vrijheid komt hierbij voort uit financiële onafhankelijkheid. Het beter voor jezelf zorgen komt naar voren in dat mensen eerder gaan doen waar ze gelukkig van worden. Dit kan weer voordelen hebben voor iemands gezondheid, mentaal of lichamelijk.

Binnen de bijstand is, zoals in uitzending veertien van Lente 2017/2018 naar voren kwam, veel sprake van negatieve prikkels. Zoals promovendus Timo Verlaat zegt: ”Doe jij aardig tegen mij, dan ben ik sneller geneigd aardig terug te doen. Ben jij onaardig tegen mij, neig ik dat ook sneller tegen jou te doen.” De overheid geeft de burger in de bijstand negatieve prikkels zoals sancties. Dat heeft misschien wel een negatieve invloed op hoe de burger zich vervolgens tegen de overheid gaat gedragen. Geef je iemand minder vaste regels, gaat iemand zich wellicht beter gedragen. Hiermee gaan ze in het nieuwe project experimenteren.

-Hierboven aan het woord: Marco van den Berg, de projectleider van het nieuwe project vanuit de gemeente. Daarna dr. Loek Groot, onderzoeker vanuit Universiteit Utrecht en gepromoveerd op het basisinkomen.-

Zoals je in het bovenstaande filmpje kunt zien had de engelse krant ongelijk: het zal geen basisinkomen experiment worden. Dat zou het alleen zijn als het ‘gratis geld’ ook aan werkende mensen wordt gegeven. Toch zal er ook gekeken worden naar het welbevinden van mensen, niet alleen of ze uitstromen naar betaald werk. Er zijn dus zeker raakvlakken met de gedachtegang van een functioneel basisinkomen.

Het project Weten Wat Werkt zal in juni van start gaan, ze zoeken nog deelnemers voor regio Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.