Paddestoelen plukken is stropen

Het plukken van bramen of het meenemen van dennenappels voor thuis klinkt als iets heel onschuldigs. Wie is er nou niet groot geworden met het maken van bijvoorbeeld kastanje-poppetjes of het eten van tamme kastanjes. Toch is het iets dat volgens de wet niet is toegestaan. Gelukkig zijn de boswachters een stuk minder streng.

In het Wetboek van Strafrecht staat het volgende over stropen:
Artikel 314 lid 1 Wetboek van Strafrecht
Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciƫn, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie.
Dat betekent dus dat alles uit die opsomming niet met jou mee mag. Tenzij er officieel van eigenaar wordt gewisseld. In uitzending 4 van het lente seizoen vertelt boswachter Ben Oosting al hoe hij omgaat met mensen die hier en daar dingen meenemen uit het bos, maar hoe gaat dat dan als iemand echt te ver gaat.
Hij vertelt zijn ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.