Erwtensoep van de McDonald’s, iemand?

Steeds meer fastfoodketens plaatsen zich in onze stad. In uitzending CampusTalk 16 Lente 2017-2018 wordt onder andere door fastfood/foodwatcher Ubel Zuiderveld vertelt over de populariteit van fastfoodketens in Nederland.

De nieuwste aanwinst in Utrecht is Five Guys, een hamburgerketen met een jaren 60 uiterlijk. Nederland kent een lange geschiedenis met fastfood, van een McDonald’s die vroeger nog appelmoes bij de friet serveerde tot aan een Dunkin’ Donuts die een succesvolle comeback heeft geboekt.

Het woord fastfood stamt volgens Ubel Zuiderveld uit 1954. In hetzelfde jaar waren er twee Amerikaanse horeca ondernemers in Californië, de twee broers McDonald. Zij openden een horecabedrijf, het concept was vergelijkbaar met de manier waarop Henry Ford zijn auto’s produceerde. Alle functies waren gescheiden. Dit betekent dus dat iedereen in het restaurant een eigen taak had, zodat alles snel opgediend kon worden. Ook was hygiëne voor de broers enorm belangrijk.

Fastfood groeide snel in de Verenigde Staten mede ook doordat steeds meer mensen in bezit waren van een auto. Dit zorgde ervoor dat de drive-through enorm succesvol werd.

Kijk in het filmpje hieronder naar Chris Zegers die langs gaat bij de allereerste McDonalds!

Ook hebben wij een paar geschiedenismomenten van fastfood in Nederland, voor jou op een rijtje gezet.

1905-1908: de eerste Frites worden geïntroduceerd op een kermis in Bergen op Zoom

1933: de eerste van Heck’s cafetaria in Leiden

1971: de eerste McDonald’s opent in Zaandam. Leuk weetje: om Nederlanders aan te trekken serveerde de McDonald’s onder andere erwtensoep en de McKroket. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.