Herken een eerlijk kledinglabel

Kleding dat wordt gemaakt in de schoonste fabrieken met de eerlijkste arbeidsomstandigheden en de beste materialen. Dat willen we waarschijnlijk allemaal.

Aan een kledingstuk is het niet te zien of het onder goede of slechte omstandigheden is gemaakt. De kledingmerken en winkelketens zijn steeds vaker bezig met het controleren van de omstandigheden in de kledingfabrieken. Daarom zijn er ook gedragscodes ontwikkeld. Aan deze codes moeten nog de nodige aanpassingen worden gedaan, maar het gaat wel al de goede kant op.

Fabrieken moeten aan acht arbeidsvoorwaarden voldoen om binnen de gedragscodes te vallen. Zo moeten fabrieken werken met vaste arbeidscontracten en mag er in de fabrieken niet aan discriminatie worden gedaan. Verder mag er geen dwang- en kinderarbeid plaatsvinden. Bovendien moeten werknemers een leefbaar loon krijgen, moeten ze vrijheid van vakvereniging en collectieve handeling hebben en mogen werknemers maar een beperkt aantal uren werken en binnen veilige en gezonde omstandigheden.

Gedragscodes zijn niet zo makkelijk te controleren als je een kledingwinkel binnenloopt. Maar in Daarom zijn er speciale keurmerken in het leven geroepen. Deze kan je in de kleding in de winkel wel vinden. Via het keurmerk kan je nakijken of er bij het maken wel rekening is gehouden met goede arbeidsomstandigheden.

Keurmerken in Labels

Wanneer het Fairtrade Cotton keurmerk  op kleding of andere katoenen producten staat, geeft dit aan dat de katoen die gebruikt is in het product volgens strenge duurzaamheidseisen geteeld is. Fair for Life is een keurmerk voor eerlijke handel dat ook milieucriteria kent. Het keurmerk heeft betrekking op de hele textielketen: van teelt van de (natuurlijke) vezels, de verwerking ervan, de naaiateliers tot de winkels. Naturtextil kleding en -textiel garandeert dat de kleding huid- en milieuvriendelijk is, en is gemaakt van natuurlijke grondstoffen als wol, katoen, linnen, hennep en ramie. Cotton Made in Africa is het enige katoen keurmerk dat eist dat de teelt van het water behoevende katoen op basis van regenval plaatsvindt. Het doel van het keurmerk is de leefomstandigheden van de katoenboeren in de Sub-Dahara landen te verbeteren.

Deze keurmerken zijn het begin van een grotere lijst met keurmerken waarmee gepoogd wordt verschil te maken. De keurmerken omvatten allebei hun eigen aspecten. Bij bepaalde keurmerken ligt te focus heel duidelijk op één gebied. Bijvoorbeeld op hoe de grond en grondstoffen worden gebruikt. Voor andere keurmerken wordt er juist meer op de werk- en leefomstandigheden van de werknemers gelet. Voor meer informatie over de diverse keurmerken, check de Keurmerkenwijzer. 

In de Campustalk 15 Lente 2017-2018 kwam Zoë Deamen in de studio. Zij werkt bij Kuyichi Pure Goods. Het eerste jeansmerk van Nederland met bio-katoen. Samen met onze presentatrice besprak Zoë hoe je een eerlijk label kan herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.