Romantiek keert terug dankzij vinyl

Het romantische beeld van de platenspeler uit de jaren zestig en zeventig lijkt langzaam terug te keren. Steeds meer mensen zetten weer ouderwets een plaatje op. Wellicht een trendbreuk in het digitale tijdperk.

Met de komst van de Compact Disk (CD) in de jaren tachtig verdween de grammofoonplaat geruisloos naar de achtergrond. Muziekliefhebbers deden hun platenverzameling van de hand en gingen massaal over op de CD. De CD gaf de muziek gepolijst weer, was handzaam in het gebruik en gemakkelijker mee te nemen.

Omzet
Het romantische beeld van een plaat opzetten, lijkt inderdaad weer helemaal terug te komen. Volgens Paul Solleveld, director Legal and Public Affairs bij NVPI (brancheorganisatie van de entertainmentindustrie), komt momenteel 10% van de totale omzet van de Nederlandse muziekindustrie uit vinyl. Nog altijd wordt de muziekindustrie door streaming gedomineerd (65%). Toch verwacht Solleveld dat de omzet van de grammofoonplaat gestaag zal blijven stijgen.

(Her)beleving
Voor de oudere generatie is deze trend een herbeleving van vroegere tijden. Voor de jonge generatie een ontdekkingstocht in de romantische wereld van de 33-toerenplaat. Ook Jelle de Korte, amateur DJ, is helemaal door vinyl gegrepen. Regelmatig staat hij in een van de kroegen in Utrecht een plaatje te draaien. Wij spraken hem tijdens de CampusTalk 17 Lente 2017-2018. Maar er zijn meerdere jongeren die de plaat hebben ontdekt. Hier de liedkeuze van drie redactieleden:

Topjaar
De huidige omzetcijfers van platen kunnen echter nog lang niet tippen aan de verkoopcijfers van de jaren zeventig. “In 1978 toen er nog geen digitale producten waren, gingen er 35,5 miljoen vinyl albums en 14 miljoen vinyl singels over de toonbank’’, zegt Solleveld. Of we de omzetcijfers uit die jaren ooit zullen bereiken, zal de tijd leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.