Wereldkampioen Stratego worden: heb jij het in je?

 

Het begint vaak gezellig: een potje Stratego met de familie. Maar al snel klinkt er geschreeuw en eindigt het gezelschapsspel in een slagveld waarbij het gehele bordspel van tafel wordt geveegd. Je schuift je verlies af op je valsspelende moeder en je zweert het spel nooit meer te spelen. Maar die barre tijden zijn vanaf nu hopelijk voorbij. Wereldkampioen Stratego Anjo Travaille vertelt welke eigenschappen je moet hebben om te winnen.

Geheugen

‘Het is belangrijk dat je een goed geheugen hebt’, zegt Travaille. En een goed geheugen heeft volgens hem veel met leeftijd te maken. Hoe jonger je bent, des te beter is je geheugen. ‘Ik denk dat ik zelf op dat punt niet tot de top behoor. Na je 28e neemt je geheugencapaciteit af. Ik denk dat ik één van de oudste topspelers ben, de rest is allemaal rond de 27’. Je vergroot je kansen om te winnen dus door je geheugen te trainen of door het gewoon op te nemen tegen oudere spelers.

Poker

Stratego heet natuurlijk niet voor niets Stratego. ‘Je moet bovengemiddeld veel plezier hebben in alle dingen die te maken hebben met de inschatting van strategieën. Maar ook van logica.’ Travaille vergelijkt het met het spelen van poker, Memory en schaken.  Dus mocht Stratego nog iets te hoog gegrepen zijn, dan kun je het stapsgewijs aanpakken door eerst deze drie spellen te spelen.

En misschien wel het belangrijkste: ‘Je moet het vooral heel leuk vinden. Dan ga je het vaker spelen en dan word je er ook beter in. Zo is dat bij mij ook gegaan’.

Heb je het op een gegeven moment een beetje onder de knie? Dan kun je je gaan uitsloven bij wedstrijden. Kijk op Strategobond voor alle toernooien.

Als je geen idee hebt wat Stratego is, kijk dan onderstaande video.

Wil de wereldkampioen Stratego in actie zien, kijk dan naar zevende uitzending van het lenteseizoen van Campustalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.