Zwerkbal; een mix van handbal, trefbal en rugby

Zwerkbal bestaat tegenwoordig niet alleen meer in de boeken en films van Harry Potter. Anno 2018 wordt de sport, die officieel quidditch heet, ook gewoon in het echt beoefend. Omdat de officiële handleiding van het spel ongeveer tweehonderd pagina’s telt en meer dan zevenhonderd(!) verschillende spelregels bevat hebben wij de basis even voor jullie op een rijtje gezet.

Wanneer je het Harry Potter verhaal even vergeet is quidditch eigenlijk gewoon een mix tussen handbal, trefbal en een lichte variant van rugby. Teams bestaan uit zeven spelers en worden gevormd door zowel mannen als vrouwen. Wedstrijden worden georganiseerd op een ovaal grasveld van 152 bij 55 meter. Aan weerszijden van het veld staan drie goals in de vorm van een cirkel op een paal waar de bal waar mee gespeeld wordt doorheen gegooid moet worden om te scoren. Deze bal wordt de quaffle genoemd. Naast deze quaffle is er ook nog een andere bal in het spel; de bludger. Dit is de trefbal waarmee spelers elkaar proberen af te gooien om te voorkomen dat er gescoord kan worden. Een doelpunt levert 10 punten op en het doel is natuurlijk om zo veel mogelijk punten te scoren. Wedstrijden duren gemiddeld dertig tot veertig minuten, maar dit kan afwijken omdat het vangen van de gouden snaai, die na twintig minuten op het veld verschijnt in de vorm van een vrijwilliger die met een tennisbal die met een sok aan zijn broek is bevestigd rondrent tot één van de teams hem af heeft weten te pakken. Het vangen van de snaai levert 150 punten op en daarmee eindigt de wedstrijd waarna de punten worden geteld en de winnaar bekend wordt gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.