1 glas alcohol is al teveel

De terrassen zitten weer bomvol met dit mooie weer en een biertje of wijntje kan dan vaak niet ontbreken. Toch zou je dat biertje beter kunnen inwisselen voor een cola of ice tea, want zelfs één glas alcohol is teveel. 

Dit blijkt uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Op basis van het onderzoek blijkt dat in veel landen de adviezen over alcoholgebruik niet streng genoeg zijn. Het onderzoek combineerde 83 studies die werden uitgevoerd in negentien landen. In totaal is het alcoholgebruik van zo’n 600.000 mensen geanalyseerd. Bij de zwaardere drinkers zagen de wetenschappers een hoger risico op een beroerte en hartfalen.

Toch zou je denken dat 1 glaasje alcohol geen kwaad kan en uiteindelijk klopt dat ook. 1 glas is het maximale per dag volgens wetenschappers. In Nederland weten wij dit al jaren, maar voor sommige anderen landen was dit wel een shock. Belangrijkste conclusie van het onderzoek is volgens de onderzoekers dat wanneer mensen van 40 jaar die zo’n 200 gram alcohol per week binnenkrijgen (zo’n drie glazen per dag) teruggaan naar 100 gram per week of minder (1,5 glas per dag), ze gemiddeld één tot twee jaar langer leven.

“Ik ben nog jong en mijn lichaam kan dit prima verwerken denk ik. Als ik paar glaasjes wijn op een avond drink ga ik me niet druk maken dat ik een maand minder leef, wie zegt dat ik überhaupt 80 word? Je mag steeds minder van alles, ik wil gewoon kunnen genieten en natuurlijk zijn er grenzen” aldus terrasganger Sigrid (23).

Ook op twitter doen mensen er een beetje sceptisch over

In de uitzending van 19 april werd er getest hoe lastig het is om het terras op te gaan met iemand die altijd alcohol nuttigt daar. Luister het hier terug! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.