Dit is waarom ambulances steeds vaker moeten uitrukken

Een ambulance die met loeiende sirene en piepende banden over de weg snelt; we herkennen het beeld allemaal wel. Het is niet gek als je het gevoel hebt dit beeld steeds vaker te zien. Het aantal ambulance-inzettingen is de laatste jaren namelijk enorm toegenomen, tussen 2013 en 2016 met bijna vijftien procent. Hier zijn verschillende verklaringen voor.

Zo is het aantal inwoners van Nederland simpelweg gestegen, waardoor ook het aantal ambulance-inzettingen. In de stad Utrecht is de toename van het aantal inwoners nog veel hoger dan op landelijk niveau. Terwijl landelijk tussen 2013 en 2017 een toename gemeten is van 1,7 procent, was dit in Utrecht 7,9 procent. Het aantal ambulance-inzettingen neemt dan ook in Utrecht sneller toe.

Ouderen wonen langer thuis

Ook het feit dat ouderen -waar er steeds meer van zijn- langer thuis blijven wonen, doet het aantal ambulance-inzettingen toenemen. Als er iets fout gaat, zijn ouderen niet in de buurt van verplegend personeel dat hen te hulp kan schieten. Gevolg is dat een ambulance, inclusief verplegend personeel, moet uitrukken.

Zorgen voor bezoekers

Ambulancezorg is niet alleen voor inwoners van Nederland, maar ook voor bezoekers. Dit kunnen bijvoorbeeld toeristen, expats of internationale studenten zijn. En van die laatste groep hebben we er in Utrecht steeds meer.

In uitzending 18 van het lenteseizoen 2017-2018 wordt er gekeken naar de gevolgen die de hoge toename met zich meebrengt, zoals een hoge werkdruk. Onder andere Fred Seifert van de vakbond vertelt hierover. Hij vertelt ons ook over de redenen achter de hoge toename van het aantal ambulance-inzettingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.