The natural hair movement

Het dragen van natural hair wordt ook in Nederland steeds populairder. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om de straat op te gaan met hun natuurlijke krullen. Sherina Leerdam uit Rotterdam schaamde zich vroeger ook voor haar natuurlijk haar. Maar dat is verleden tijd: zij wilde dit onderwerp bespreekbaar maken en maakte daarom de docu: The Big Chop.

In het black hair item van uitzending 12 van Campustalk lente 2017-2018 spraken wij onder andere met Ashaki Leito, mede-oprichtster van de Miss Black Hair Nederland verkiezing. Ook zij wil net als Sherina, vrouwen aanmoedigen om hun natuurlijke haar te dragen. ”Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter hoe diep het zit. Ik heb met verschillende deskundigen gesproken, die jarenlang research gedaan hebben.

Sherina kwam erachter dat de oorsprong van het haten van kroeshaar, helemaal terug gaat naar de slavenperiode. De slaven werden kaalgeschoren en belachelijk gemaakt. ”Ze hebben nooit geleerd om van hun haar te houden. Dit wordt overgebracht van generatie op generatie.’’

Er is ook aan andere culturen gevraagd wat ze vinden van natural hair en zij begrijpen niet dat mensen het niet mooi vinden. ‘’Dit probleem speelt vooral in de donkere gemeenschap. Daarom moeten we het bespreekbaar maken. Ik denk dat meer donkere meisjes met kroeshaar in modebladen moeten verschijnen. Het kan donkere meisjes een enorme boost geven.’’

Sherina is blij dat er enthousiast werd gereageerd op de docu. ‘’Iedereen was erg enthousiast en ontroerd. Ze wisten niet dat dit probleem al langer speelde. Het was vooral mijn doel om iedereen kennis mee te geven en dat doel is zeker behaalt. Ook bij andere media is de docu opgevallen.’’ Bekijk hieronder de trailer van The Big Chop:

In de documentaire vertelt een van de meisjes dat ze al eenentwintig jaar een weave (extension) draagt. ‘’Ze voelde zich kaal zonder weave. Ze wilde niet meer zonder. Het verbaasde mij echt dat ze op de dag van de première, binnen kwam lopen met haar afro. Dat heeft mij echt geraakt.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.