Het uitsterven van de bij en het gevolg

De bij wordt met uitsterven bedreigd en dat is een probleem voor de mens. Daarom is onlangs de bijenstrategie ondertekend. Maar hoe komt het eigenlijk dat de bij uitsterft? Koos Biesmeijer, onderzoeker bij Naturalis, weet zeker dat wij de boosdoeners zijn.

“Dat komt door ons. Bijen hebben voedsel, een goed landschap en een gezonde leefomgeving nodig. Door onze intensieve landbouw en ons landgebruik hebben ze dat op veel plekken niet meer”, zegt Biesmeijer. Dit is een probleem omdat bijen belangrijke bestuivers zijn. Dat bestuiven kan ook handmatig maar daardoor wordt voedsel duurder. Als de bij er niet meer is heeft dit dus invloed op de voedselproductie. “Vanillestokjes zijn bijvoorbeeld heel duur omdat ze die met hand moeten bestuiven in Madagaskar”, legt Biesmeijer uit.

Wat je zelf kunt doen
De bij een handje meehelpen is helemaal niet moeilijk. Ze zijn namelijk gek op bloemen en die kun je natuurljk makkelijk zelf zaaien.
“Bijen zijn eigenlijk vrij makkelijke beesten. Ze hebben voedsel, een nestplek en een goede leefomgeving nodig. Op een vrij klein gebied zoals je tuin of balkon kun je er al mee beginnen”, zegt Biesmeijer.


Wil je meer over het uitsterven van de bij weten? Kijk dan naar de zesde aflevering van het lenteseizoen van Campustalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.