Zo wordt je leven geen vuilnisbelt

Scheren met speciale scheermesjes, douchen uitsluitend met blokzeep.  Zita Veugen, werkzaam in de wereld van klimaat- en duurzaamheidsbeleid, weet er alles van. In haar dagelijks leven probeert Zita zo min mogelijk afval te produceren. Dit om vervuiling van de natuur tegen te gaan. 

Foto: Zita Veugen

Zo min mogelijk afval produceren, hoe doe je dat?
”Ik heb in mijn keuken en badkamer zoveel mogelijk wegwerpspullen vervangen door een duurzamer alternatief. Zo gebruik ik geen aluminiumfolie om eten mee af te dekken, maar bijenwasdoek. En in plaats van boterhamzakjes, gebruik ik een broodtrommel om eten in te bewaren of mee te nemen.”

Is zo’n levensstijl nou wel vol te houden?
”Ja, het is best vol te houden, omdat het allemaal oplossingen zijn waarvoor ik maar een keer een verandering moest toepassen Ik hoef dus niet elke dag opnieuw op zoek te gaan naar de groene variant van iets.”

Wat levert jouw groene houding op?
”Veel wegwerpplastic, zoals verpakkingen, flesjes, blikjes en doppen, belanden in de natuur. De natuur wordt hierdoor vervuild en dieren komen in gevaar. Om vervuiling van de natuur tegen te gaan, moet er ten eerste opgeruimd worden. Ik lever hier op mijn manier een bijdrage aan door minder afval te produceren. Maar naar mijn idee moeten er door overheden en internationale organisaties meer regels worden opgesteld om ervoor te zorgen dat Nederland weer schoon wordt.”

Heb je nog tips voor onze kijkers, bezoekers van de website?
”Ik raad mensen aan bij iets kleins te beginnen. Iets wat je vaak weggooit of iets dat je als laatste hebt weggegooid. Je moet jezelf altijd afvragen, is het echt afval of niet? Het belangrijkste is dat je het de moeite waard vindt om ermee aan de slag te gaan. Je moet er oprecht in geloven. Je moet weten dat het de wereld wat oplevert. Alleen dan houd je het vol.”

Afvalweetjes
Op haar Instagram deelt Zita allerlei foto’s met afvalweetjes. Wij hebben een paar posts voor je op een rijtje gezet:

Bron. Zita Veugen
Bron. Zita Veugen

Portemonnee
Als je nou toch afval hebt, dan is het wellicht een idee daar iets creatiefs mee te doen. Net zoals Sander Bongers die wij in uitzending CampusTalk 07 Lente 2017-2018 spraken. Hij maakt van afval kunstwerken. Ook jij kunt aan de slag gaan met afval. Maak bijvoorbeeld van een leeg pak fris een functionele portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.