Mart ten Have – Zeven tips om zwerfafval te voorkomen

De zomer komt eraan en iedereen gaat naar buiten, helaas ruimen veel mensen hun afval niet op. Voor de wijken Overvecht en Kanaleneiland zijn nu zelfs coaches aangesteld om de bewoners bewust te maken, maar de natuurliefhebbers komen er een stuk slechter vanaf.

Milieu Centraal probeert Utrechters te helpen om de aarde schoon te houden. Onder andere met nuttige tips, maar ook met schokkende cijfers om mensen bewust te maken van de schade die ze aan kunnen richten. Bijvoorbeeld dat er jaarlijks 10 tot 20 miljard kilo in de zee terecht komt, welke seizoensgroente het beste zijn om te eten en hoe je duurzaam op vakantie kunt.

Toch is het verklaren van zwerfafval ook Anne Kluivers van Milieu Centraal een probleem: “Waar zwerfafval vandaan komt weten we helaas niet, het is ook een heel apart fenomeen. Mensen laten thuis ook niet zomaar al hun afval in de kamer liggen.  In de natuur voelen ze blijkbaar niet de verantwoordelijkheid om het op te ruimen. We proberen iedereen wat bewuster te maken.”

“Het is in ieder geval een enorm probleem. Zo blijft kauwgom 20 jaar zitten en een blikje cola vergaat nooit! Er komt in Nederland 50 kilo per jaar bij, de zee verandert daardoor bijvoorbeeld in een plastic soep. Dat moet stoppen!”, aldus Kluivers. Voor het duurzaam recreëren hebben ze de volgende zeven tips opgesteld

De uitzending en het item over zwerfafval in natuurgebied Rijnauwen met interviews met wandelaar Joris van Suijdam en Anne Kluivers kunt u hier terugkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.